Plienková dermatitída a iné alergické reakcie. Čo s tým?

Plienková dermatitída a iné alergické reakcie. Čo s tým?>

Plienkovú dermatitídu, nazývanú aj zapareniny z plienok, zažije u malého dieťaťa snáď každá mama. Dodržiavaním preventívnych opatrení znížime riziko ich vzniku na minimum. Aj pri tej najväčšej snahe sa však môže stať, že sa objaví a vtedy je dôležité ihneď zasiahnuť. Ako plienkovú dermatitídu u detí odhaliť a akú liečbu zvoliť?

Čo je plienková dermatitída a prečo postihuje deti?

Koža je veľmi dôležitý orgán, ktorý nás chráni pred vplyvom škodlivých látok z prostredia. Na to, aby mohla zvládnuť takúto úlohu, má na svojom povrchu vytvorenú ochrannú vrstvu, ktorú odborne voláme kožná bariéra. Malé bábätká však túto dôležitú vrstvu nemajú ešte úplne vyvinutú, preto je ich pokožka citlivá a zraniteľná. K podráždeniu kože môže dôjsť rýchlejšie ako u dospelého človeka.

Špeciálne to platí v oblasti plienok, kde je pokožka v častom kontakte s močom a stolicou. Dráždivé látky pôsobia na pokožku, spustia v nej zápal a na takto zapálenú oblasť sa ľahko pridruží infekcia, buď hubového alebo bakteriálneho pôvodu. Celému procesu ešte nahráva vlhké a teplé prostredie vo vnútri plienky.

Plienkovú dermatitídu odhalíte na prvý pohľad. Postihuje vždy len oblasť pod plienkou, čiže oblasť zadočka, genitálií alebo slabín. Začína ako zápal, čo spozorujete ako výraznejšie začervenanie. Neskôr sa k nemu pridá svrbenie, citlivosť až bolesť kože, vyrážky, vo vážnych prípadoch mokvanie kože až vriedky. Bábätko vykazuje známky podráždenosti, plačlivosti a vidieť na ňom, že ho to bolí, najmä počas prebaľovania.

Typy plienkovej dermatitídy

Plienkovú dermatitídu rozlišujeme podľa závažnosti symptómov, od miernej až po závažnú formu. Počiatočné štádium má mierne prejavy, najmä vo forme začervenania pokožky či miernych červenkastých vyrážok. V tejto fáze postačuje nasadiť domácu liečbu. Ak už spozorujete príznaky bakteriálnej infekcie či výrazných symptómov, musíte navštíviť svojho pediatra alebo kožného lekára.

Plienkovú dermatitídu môžeme klasifikovať aj podľa vyvolávajúcej príčiny. K najčastejším typom patrí:

  • Plienková dermatitída vyvolaná dráždivými látkami: Je to najčastejší typ a spôsobuje ho dlhší kontakt pokožky so stolicou, močom, prípadne zvýšenou vlhkosťou.
  • Dermatitída spôsobená kvasinkami: Vyvoláva ju kvasinka Candida albicans.
  • Bakteriálna plienková dermatitída: Najčastejšie ju spôsobujú baktérie stafylokok alebo streptokok, pričom liečbu musí viesť lekár.
  • Alergická plienková dermatitída: Vzniká reakciou pokožky na niektorú zložku plienky, vlhčených obrúskov alebo používaného krému na zapareniny.

Faktory prispievajúce k vzniku vyrážok z plienok

Hlavný faktor, ktorý prispieva k vzniku detskej plienkovej dermatitídy, súvisí s hygienou. Dlhší kontakt s močom alebo stolicou veľmi rýchlo podráždi detskú pokožku. Stačí, že si včas nevšimnete, že sa dieťatko pokakalo, prípadne sa to stane v noci v spánku a ráno už dieťatko trápia zapareniny. Podobne to môže nastať, ak dieťatko trpí hnačkou.

O čosi vyššie riziko je spojené s používaním látkových plienok oproti jednorazovým, pretože látkové nedržia vlhkosť až tak dôkladne. Pri látkových plienkach je lepšie dieťatko prebaľovať o čosi častejšie.

Rizikom je aj zmena v zložení stolice. Často sa plienková dermatitída objaví v čase zavádzania príkrmov, alebo ak dieťatko zje veľa kyslejšieho ovocia. Obdobne, môže ťažkosti spôsobiť užívanie antibiotík, ktoré zasiahne do zloženia mikrobiómu čriev.

Nie každé dieťa je na plienkovú dermatitídu náchylné rovnako. Súvisí to aj s genetikou, čiže s kvalitou kože a kožnej bariéry. Na zapareniny sú náchylnejšie deti, ktoré ju majú mierne pozmenenú, ako napríklad deti trpiace atopickým ekzémom, či inými kožnými ťažkosťami.

Na ochranu pokožky je vhodné pravidelné preventívne používanie ochranných krémov s dostatočným obsahom oxidu zinočnatého. Tieto krémy nielenže tvoria efektívnu mechanickú bariéru medzi pokožkou a obsahom plienky, ale oxid zinočnatý má aj antimikrobiálne vlastnosti a zároveň dokáže na seba naviazať časť vlhkosti. Tieto krémy naneste dieťatku pri každom prebaľovaní do všetkých kožných záhybov a na časť genitálií, ktorá je v kontakte s plienkou.

Naša ponuka ochranných krémov na zapareniny

Keď plienka spôsobuje bábätku alergické reakcie

Niekedy sú za ťažkosťami dieťatka aj alergické reakcie na použité plienky alebo nesprávne zvolená veľkosť. Odhalíme to začervenaním pokožky u novorodencov, alebo krátko po zmene plienok. U jednorazových plienok býva za alergickou reakciou niektorá zo zložiek absorpčnej vrstvy plienky alebo iných látok použitých pri ich výrobe. Pokožka môže zareagovať reakciou aj na používané vlhčené obrúsky.

látkových plienok sú tieto reakcie menej časté, ale môže sa stať, že pokožku bábätka podráždia zvyšky použitého pracieho prášku alebo aviváže.

Liečba v prvom rade spočíva v zmene značky plienok, prípadne vlhčených obrúskov a následne je rovnaká ako pri plienkovej dermatitíde. Po výmene za novú značku jednorazových plienok alebo vlhčených obrúskov pokožku sledujte, či sa jej stav potom zlepšuje.

Vlhčené obrúsky

Liečba vyrážok z plienky

Základom liečby plienkovej dermatitídy u detí je udržiavanie pokožky v čo najväčšom suchu a čistote. Bábätko prebaľujte častejšie a ak je to možné, nechávajte ho istý čas aj úplne bez plienky. Ak ste nedávno zmenili typ plienok alebo ich značku, skúste sa vrátiť k tým predchádzajúcim, prípadne ich vymeniť za látkové plienky. Skontrolujte, či máte správnu veľkosť plienky, čiže či nie je príliš úzka alebo voľná.

Ak má vaše dieťatko podráždenú pokožku pod plienkou, je čas upraviť aj spôsob umývania. Pokožku umývajte často vlažnou, nie horúcou vodou. Pokiaľ máte tú možnosť, v tomto čase radšej použite čistú vodu ako vlhčené obrúsky, mydlo používajte čo najjemnejšie a len ak je to nutné. Utierajte ho jemnými pohybmi s mäkkým uterákom.

Základom obnovy zdravej kožnej bariéry je používanie správneho ošetrujúceho krému, napríklad s obsahom oxidu zinočnatého. Novú vrstvu naneste po každom prebalení do všetkých záhybov a na miesta podráždenia. V prípade, že sa plienková dermatitída objavila vo vnútri kožných záhybov je lepšie ošetrovať tieto miesta voľnopredajnými krémami z lekárne s obsahom antimykotickej látky.

Takto ošetrovaná oblasť s plienkovou dermatitídou by mala na liečbu reagovať pomerne rýchlo. To znamená, že stav sa ďalej nezhoršuje a do pár dní je znateľne lepší. Ak sa to nestane, prípadne sa stav dieťatka ešte zhorší, je najvyšší čas navštíviť pediatra alebo kožného lekára.