Najčastejšie dôvody detského plaču: Ako ich rozoznať?

Najčastejšie dôvody detského plaču: Ako ich rozoznať?>

Niektoré deti plačú ustavične, niektoré menej a o iných ani neviete. O detskom plači hovoríme ako o dôvodnom a bezdôvodnom. A aj keď sa to zdá neuveriteľné, toho bezdôvodného je minimum. Keď dieťa plače, má k tomu vo väčšine prípadov dobrý dôvod, a na vás je jeho signály rozlúštiť.

Bábätko môže byť nespokojné, pretože má mokrú plienku, je hladné alebo ho trápia prdíky či prvé zúbky. Desí vás predstava, že nerozoznáte, čo po vás v danú chvíľu malý plačko chce? A on bude plakať hodiny a hodiny, než sa konečne trafíte? Nebojte sa! Veľmi skoro po pôrode sa naučíte rozoznávať, čo ktorý plač signalizuje. Pre všetky prípady sme si pre vás pripravili prehľad najčastejších dôvodov detského plaču.

Keď vynecháme hlad a mokrú plienku, patrí medzi ne:

Ušné infekcie

Šúcha si vaše zlatíčko uško, má ho celé červené, je mrzuté a plačlivé? Na nič nečakajte a vyrazte k detskému lekárovi. Ide zrejme o ušnú infekciu a tú sama doma nevyriešite. Nebojte sa, nejde o nič vážne a vaše bábätko sa bude zase čoskoro usmievať od ucha k uchu.

Soor

Ak dojčíte, môžete sa stretnúť s bielymi fliačikmi, ktorými bude mať dieťa potiahnutý jazyk. Ten je na dotyk veľmi citlivý až bolestivý. Z tohto dôvodu môže dieťa nielen plakať, ale tiež odmietať prsník či fľašku. Je veľmi dôležité dbať na hygienu bradaviek a stav dieťaťa konzultovať s pediatrom. Keď sa príde na nákazu múčnivky včas, všetko rýchlo a účinne vyrieši genciálová violeť.

Reflux

Dieťa do seba pri kŕmení dostane aj vzduch, ktorý ho tlačí a dôsledkom môže byť grckanie či kolika. Gastroezofageálny reflux (GER) je spôsobený samovoľným, opakovaným návratom obsahu žalúdka dieťaťa späť do pažeráka a v niektorých prípadoch až do úst. Príčinou refluxu je nedokončený vývoj funkčného zvierača medzi pažerákom a žalúdkom, ktorý sa vyvíja až do prvého roku života. Ak dieťa len častejšie grcká a inak dobre prospieva, hovoríme len o refluxu, teda o stave, ktorý nevyžaduje žiadnu zvláštnu liečbu. Avšak detský lekár by o tejto skutočnosti mal vedieť. Reflux zvyčajne sám do jedného roka zmizne.

Zúbky

Sú zradné. Dlho nie je nič vidieť, a napriek tomu už o sebe dávajú náležite vedieť. Prvým príznakom je zvyčajne plačlivosť a mrzutosť. Nasledovať môže horúčka alebo vysoká teplota a opuchnuté ďasná. V takýchto prípadoch využite širokú ponuku hryzátok či roztokov a gélov pre úľavu od bolesti.

Separačný syndróm

Na prvý pohľad sa môže zdať, že ide o bezdôvodný plač. Stačí, aby ste sa vzdialili od postieľky alebo kočíka a vaše zlatíčko začne plakať. Jedná sa o tzv. separačný syndróm, ktorý sa vyskytuje okolo šiesteho mesiaca veku dieťatka. Vždy, keď musíte od dieťaťa odísť, vysvetlite mu, že sa hneď vrátite. Svoj sľub dodržte. Tento syndróm odznie vo chvíli, keď vaše dieťa dozreje a uvedomí si, že mamička tu bude vždy a vždy sa k nemu vráti, ako sľúbila.

Bolesť

Na mysli máme kraniálnu osteopatiu. Tá môže pomôcť trápeniu detí, ktoré trpia bolesťami chrbátika, hlavy alebo tenznými bolesťami bruška po narodení. Ide o metódu, vychádzajúcu z kraniosakrálnej terapie a skladá sa z jemných masáží, ktoré môžu pomôcť bábätku od bolesti uľaviť. Ak máte pocit, že je plač dieťaťa veľmi náruživý a na prvý pohľad nevidíte zjavný dôvod, navštívte pre istotu detského lekára. Lepšie ísť stokrát zbytočne, ako raz neskoro.

Nuda

Hoci sa s dieťaťom hráte, sem tam aj na neho môže prísť nudná chvíľka. A najavo vám to dá plačom. Postačí, ak si ho vezmete do náručia, prejdete sa s ním po dome. Alebo ho "šupnite" od kočíka a hor sa von. Čerstvý vzduch, nové vnemy - to je ideálny stav na zahnanie nudy.

Príliš teplo/ príliš zima

Plač môže byť predsvesťou toho, že bábu je buď príliš zima alebo príliš teplo. Zistíte to veľmi jednoducho - siahnete mu na zátylok. Nikdy teplotu nekontrolujte na ručičkách, tie totiž nie vždy vypovedajú pravdu. Ak je zátylok vlhký, je to predsvesťou toho, že mu je teplo. Ak je zátylok chladný, je mu zima. Ak je "tak akurát" - to predzvesť toho, že je príčina plaču niekde inde. Nezabúdajte, že dieťaťu vždy obliekajte o jednu vrstvu viac ako vám.