Nebojte sa pýtať aj na "hlúposti", tvrdí laktačná poradkyňa

Nebojte sa pýtať aj na "hlúposti", tvrdí laktačná poradkyňa>
Nedávno sme sa vám na našom Facebooku a Instagrame dali možnosť vyspovedať laktačnú poradkyňu. Vaše zvedavé otázky sme jej poslali a tu sú odpovede. Dojčenie vždy bolo a vždy bude jedným z najlepších spôsobov, ako nakŕmiť svoje dieťa. Nie je to však iba o strave. Je to pocite, že ste s bábom opäť spojení a dostáva to najlepšie, čo môže. Výlučné dojčenie počas prvých šiestich mesiacov mu zabezpečuje optimálny rast, vývin a zdravie. Dojčenie dokáže dieťa utíšiť, upokojiť, dodáva mu energiu, dobre ho naladí. Ale nie len jeho. Čo znamená výlučne do 6. mesiaca? Výlučne v tomto prípade znamená, že do šiesteho mesiaca dieťaťa jeho strava predstavuje iba materské mlieko, žiadne iné tekutiny. Od šiesteho mesiaca môžete postupne zavádzať príkrmy. Dojčiť podľa WHO môžete tak dlho, ako uznáte za vhodné. Je to naozaj iba na vás.

Semináre a prednášky pomôžu

Často sú mamičky, najmä prvorodičky zmätené. Preto by sa mali zúčastniť na seminár s laktačnou poradkyňou. „Podľa mňa by každá žena mala ísť na seminár či prednášku o dojčení, kde dostatne tie správne informácie a pred pôrodom bude mať kontakt s laktačnou poradkyňou, aby u v začiatkoch mohla podporiť a v prípade potreby, ak si žena nie je niečim istá či nastanú neočakávané problémy,“ povedala Tereza Klabačková, laktačná poradkyňa. Aj my sme sa zúčastnili jej seminára, kde mamičkám dopodrobna vysvetlovala všetko, na čo sa spýtali. Cenná skúsenosť.

Kto hľadá, nájde...alebo sa spýta

Svoju laktačnú poradkyňu by ste mali nájsť na internete, poprípade si nechajte poradiť od kamarátky, ktorá už nejakú skúsenosť má. „Žena jej zavolá, povie jej, v čom je problém, dohodne si návštevu – laktačná poradkyňa príde k nej domov. Niekedy sa dajú veci prediskutovať aj cez telefón. Návšteva doma potom prebehne individuálne podľa toho, čo žena rieši a podľa toho sa odvíja aj doma, ako dlho u matky potom laktačná poradkyňa je. Niekedy stačí hodina a niekedy tri a viac,“ povedala Tereza.

Žiadna otázka nie je hlúpa

Otázok pre laktačnú poradkyňu môžete mať mnoho, nebojte sa ju položiť. Či už ide o problém s dojčením, či už máte pocit, že sa niečo deje alebo si potrebujete určité informácie overiť, obráťte sa na profesionála. „Žiaden dotaz nie je hlúpy a poradkyňu tým neobťažujete. Naopak, pokiaľ sa niečo deje alebo len pochybujete, čím skôr sa opýtate, tým to bude lepšie.“ posmeľuje naše mamičky Terka.

Výber je na vás, nikam sa neponáhľajte 

Podľa čoho si vybrať poradkyňu? Terka má pre vás niekoľko oporných bodov:
  • Ako človek by vám poradkyňa mala sadnúť - budete to vedieť už po prvom rozhovore s ňou
  • Ak vami vybraná práve nemá čas, nebojte sa osloviť inú – tú, ktorá je momentálne schopná a ochotná k vám prísť okamžite
  • Ak sa počas návštevy u vás doma s poradkyňou necítite dobre, cítite, že na vás tlačí, pokojne pri najbližšej príležitosti obráťte radšej na niekoho iného
  • Zoznam poradkýň nájdete na rôznych stránkach, asi najznámejšia je Mamila.

Vaše problémy, naše odpovede

Poďme ale na konkrétne problémy, ktoré ste nám zaslali vy, naše mamičky. Hojenie ragád: „Hojenie ragád je veľmi individuálna záležitosť, veľmi záleží na príčine a na hĺbke poškodenia. Môže to trvať pár dní, tie vážnejšie pár mesiacov.“ Dojčenie a lieky: „Ako žena, ktorá dojčí, môžete používať dva paraleny denne, informácie o ďalších liečivách je vhodné pozrieť sa na stránku lactmed.com, kde zadáte názov lieku a vyhodí vám to informácie, či tento liek môžete užívať a ako ho správne užívať.“ Dojčenie a rastúce zuby: „Obdobie rastu zúbkov patrí k tým náročnejším, najmä preto, že dieťa vyžaduje byť pri prsníku viac ako inokedy. Materské mlieko obsahuje látky, ktoré utlmujú bolesť. Ideálne je dojčiť do samoodstavu, čo má každé dieťa individuálne, väčšinou k nemu dochádza medzi druhým a tretím rokom. Ale je samozrejme dôležité, aby bolo dojčenie príjemné, ako pre mamičky, tak pre dieťa.“ Za rozhovor ďakujeme Terke Klabačkovej, laktačnej poradkyni, ktorej stránku nájdete aj na Facebooku - Vymazlený láskou.