Ako zvoliť správnu životosprávu pre seba a vaše bábätko

Ako zvoliť správnu životosprávu pre seba a vaše bábätko>
Nespočet budúcich mamičiek si na začiatku tehotenstva kladie otázku: Ako sa mám stravovať, aby som neublížila bábätku, aby strava pomáhala bábätku vo vývoji i mne pri zvládaní tehotenstva? Odpoveď je jednoduchá. Základom je zdravý životný štýl. Vieme... nič prevratné! Správnou voľbou stravy prospievate svojmu bábätku aj svojmu telu, ktoré bude lepšie pripravené na pôrod a popôrodné obdobie. Je dôležité uvedomiť si, že strava má priamy vplyv na vývoj plodu. Stravovacie návyky si bábätko osvojuje už v brušku, tiež sa zoznamuje s novými chuťami. Tie bábätko po narodení dokáže rozpoznať v materskom mlieku. Preto by sa strava po pôrode nemala nejak výrazne meniť, aby dieťatko neodmietalo materské mlieko.

Jesť za dvoch? Kdeže!

V tehotenstve sa vaša energetická náročnosť sa zvýši len o malé percento a preto sa mierne zvyšuje chuť do jedla. Dôležité je mať zdravú, pestrú a vyváženú stravu. To znamená, že by ste mali každodenne konzumovať ovocie a zeleninu, častejšie konzumovať ryby. Je vhodné obmedziť príjem nasýtených mastných kyselín a tieto nahradiť polynenasýtenými, čiže omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami. Samozrejme nesmieme zabudnúť na dodržiavanie pitného režimu, piť dostatočné množstvo tekutín, hlavne čistej vody a čajov. Svoju stravu si môžete obohatiť vitamínmi a minerálnymi látkami a podporiť aj svoj pitný režim jedným dúškom. Zaradením nápoja Sunar Gravimilk do svojho jedálnička. Obsahuje jód, potrebný pre optimálnu činnosť nervovej sústavy, železo, prispievajúce k rozvoju poznávacích funkcií dieťaťa, a kyselinu listovú, priaznivo pôsobiacu na krvotvorbu a rast zárodočných tkanív behom tehotenstva. Zároveň obsahuje vitamíny B2 a C, DHA omega-3 mastné kyseliny a mliečny tuk, ktorý nápoju prepožičiava prirodzene jemnú mliečnu chuť. Všetko dôležité je vo vnútri balenia Že vám v tehotenstve len tak niečo nechutí? Gravimilk bol navrhnutý v spolupráci s mamičkami a vybrať si tak môžete z troch rôznych príchutí – vanilka, čokoláda a malina. Mliečny nápoj Gravimilk je rozumným doplnkom stravy aj v období dojčenia.

Viac o správnom stravovaní počas tehotenstva sa dozviete na stránkach Sunaru


Čo po dojčení? Kravské nebo umelé mlieko?

Väčšina mamičiek dojčí do jedného až dvoch rokov. Ale čo potom? Aké mlieko vybrať pre svoje bábätko? Kravské je, z tých zo zvieracej ríše, najbližšie k materskému, avšak pre deti do troch rokov stále nie najvhodnejšie. Kravské mlieko môžete od jedného roku použiť na varenie, ale na pitie je vhodnejšie umelé mlieko, ktoré obsahuje, na rozdiel od kravského mlieka, potrebné vitamíny a minerálne látky. „Ideálne je, ak dieťa na pitie kravského mlieka zvykáme postupne, a až od troch rokov života“, konštatuje MUDr. Elena Prokopová, pediatrička. Minerálne látky a vitamíny, ktoré kravskému mlieku chýbajú, sú do troch rokov pre dieťa veľmi dôležité, nakoľko jeho organizmus i mozog ich potrebujú na svoj správny a rýchly vývoj. K pestrému jedálničku dieťaťa môžete prispieť aj zaradením mlieka Sunar premium 4 s obsahom mliečneho tuku. Tento bol špeciálne vyvinutý pre potreby detí od ukončeného 24. mesiaca. Okrem iného obsahuje aj vitamíny A a C, ktoré sú dôležité pre správny vývoj imunitného systému, ďalej vápnik a železo. Železo je nevyhnutné pre rozvoj poznávacích funkcií, ako sú napríklad rozvoj myslenia, koncentrácie, schopnosť učiť sa, rozvoj pamäti a reči, rozoznávania farieb a tvarov. Vývoju mozgu a mozgovej aktivity pomáha kyselina alfa-linolenová zo skupiny omega-3 mastných kyselín. Viac sa dozviete na www.sunar.sk