Dieťa a horúčka: Kedy je dôvod na paniku?

Dieťa a horúčka: Kedy je dôvod na paniku?>
Choroba nie je nikdy nič príjemné. Najmä ak sa týka vášho najmenšieho. Ako sa popasovať s horúčkou? Kedy je to naozaj vážne?

Horúčka je vlastne dobrá

Hoci sa boj s ňou nie je jednoduchý a mnohé mamičky v tej chvíli ovláda strach, mali by ste vedieť, že horúčka je pre ďalší priebeh choroby dobrý znak. Pri zvýšenej teplote sa totiž zárodky nemôžu množiť, teplota podporuje prekrvenie dôležitých orgánov a tkanív, takže obranné bunky majú rýchlejšie cestu k zápalovému ložisku. Ak vystúpi teplota k 38 stupňom Celzia, nie je nutné ju znižovať. Ak sa však stupne vyšplhajú vyššie, nastáva problém. Pre organizmus je teplota nad 39 stupňov Celzia problém, predstavuje pre neho záťaž, jednak pre krvný obeh, ale aj samotné srdce.

Merať pod pazuchou či v konečníku?

teplomer.2 Pri menších deťoch sme zvyknutí merať teplotu v konečníku, dnes však digitálne teplomery dokážu do niekoľkých sekúnd zmerať dieťatku teplotu aj v ušku a nemusíte rozmýšľať, kam teplomer umiestnite. Ak však „obľubujete“ staršie formy merania, pozrime sa, ktoré spôsoby sú istejšie a presnejšie. Meranie teplomerom pod pazuchou sa robí u detí starších ako dva roky, približne 5 minút. Ortuťové teplomery môžete vymeniť za modernejšie digitálne tipy, je to na vás. Meranie teploty v konečníku je o pol stupňa vyššia ako „skutočná“ teplota telíčka. Dávajte pozor, teplomer by ste mali pred použitím natrieť olejom. Ak má dieťatko problém s konečníkom či črevom, tento spôsob merania teploty radšej preskočte. Meranie v ústnej dutine je nepresné, veľmi ho ovplyvňuje to, čo dieťa predtým vypilo alebo zjedlo. Meranie digitálnym teplomerom spoľahlivé tiež až tak nie je, je potrebné ho kalibrovať. Teplotné rozdiely v meraniach pod pazuchou a v konečníku
Pod pazuchou V konečníku
Normálna telesná teplota 36-37 °C 36,5 – 37,5 °C
Zvýšená telesná teplota 37 °C – 38,5 °C 37,5 °C – 39 °C
Vysoká telesná teplota – horúčka Nad 38,5 °C Nad 39 °C
Znížená telesná teplota- podchladenie Pod 36 °C Pod 36,5 °C

Všetko, čo potrebujete vedieť o laryngitíde u detí


Ako s teplotou bojovať?

Sme zvyknutí nato, že horúčka sa utišuje liekmi. Veľmi dôležitý je režim, ktoré by dieťa malo dodržovať. Dieťaťu by sme teplotu mali kontorlovať pravidelne, ak už mu dáte tabletku, vyčkajte aspoň 30 minút. Potom sa jej účinok prejaví. Nepanikárte, teplomerže to nie je hneď. Tabletka musí zaúčinkovať. Dbajte nato, aby malo dieťa zvýšený príjem tekutín, nemyslíme tým iba čaj. Môžu to byť vlažné nápoje, v malých množstvách. Nikdy mu nepodávajte sýtené nápoje. Netrápte sa, ak dieťa nechce jesť, piť by ale malo. Teplota okolitého prostredia by mala byť okolo 22 stupňov Celzia, často v izbičke vetrajte, nech sa ťažký vzduch vymení a dieťa má dostatok čerstvého vzduchu. Dávajte pozor, aby malo dieťa vždy suché pyžamko, najmä ak si ho prepotí. Keď sa trasie od zimy, čo je znak zvyšujúcej sa teploty, poriadne ho prikryte a podávajte teplé tekutiny. Horúčka je veľmi nebezpečná najmä u novorodencov. Ak u dieťaťa mladšieho ako tri mesiace stúpne teplota nad 38 °C je to viac ako nebezpečné. Nedávajte drobcovi lieky na utíšenie horúčky, aby sa nekamuflovali ostatné príznaky. A aby lekár vedel, čo sa v skutočnosti deje.

Správne ochladzovanie pri horúčke

Zrejme máte ešte v živej pamäti nepríjemné studené sprchy, ktorými vám mama zrážala teplotu. Nie je to nič príjemné, je vám zima a ešte na vás pustia studenú vodu. Má to svoje opodstatnenie. Studená voda totiž dokáže zraziť teplotu. Či už zvolíte potieranie tela vlažnou vodou pri kúpeli, sprchovanie alebo vlažné zábaly na hrudník, dieťaťu by sa malo uľaviť.

„Vypotenie sa“ pre deti nie je vhodné

Poznáte to. Prídite domov, nie je vám dobre. Dospelý si „vypotenie sa“ v posteli môže dovoliť. Pri deťoch to ale nefunguje. Dieťa sa totiž nevie efektívne potiť, ležanie v posteli a „potenie“ by mohlo spôsobiť prehriatie organizmu.

Ak nastanú tieto situácie, urýchlene vyhľadajte lekára

Ak náhodou dieťa zvracia, má poruchy hybnosti, nereaguje na bežné podnety a má stuhnutú šiju, mali by ste vyhľadať lekára. Medzi ďalšie příznaky patrí mramorová koža, výrazne chudé nohy a ruky, mramorová koža a pretrvávajúca teplota nad 39,5 °C.