Fusaky do kočíka a autosedačky. Ako sa o ne starať?

Fusaky do kočíka a autosedačky. Ako sa o ne starať?>

Fusak do kočíka či autosedačky je povinnou výbavou každého rodiča malého dieťaťa. V chladnom období ho určite využijete na maximum. Pokiaľ sa vaše dieťatko narodí v zime, fusak do autosedačky pre novorodenca budete potrebovať už cestou z pôrodnice a druhý fusak do kočíka na prvú prechádzku. Ako ich však vybrať správne a ako sa o fusak starať?

Ako vybrať a pripraviť fusak pre novorodenca

Pri výbere fusaku pre novorodenca je dôležité zohľadniť niekoľko parametrov. Väčšina fusakov do kočíka nie je vhodná na použitie do autosedačiek. Do auta budete potrebovať špeciálny tenký typ s vhodnými otvormi na popruhy.

Fusak do autosedačiek

Pred ich kúpou majte už zakúpenú detskú autosedačku a aspoň hlboký kočík. Ich vnútorný priestor môže ovplyvniť maximálnu veľkosť fusaku, ktorý môžete do nich dať. Výrobcovia niektorých typov kočíkov vyrábajú aj špeciálne fusaky pre ich modely.

Ak vyberáte fusak do kočíka, dôležité bude zohľadniť aj lokalitu v ktorej bývate, teda presnejšie, ako veľmi býva v zimnom období u vás chladno. Mierne iné nároky sú na fusaky pre deti, ktoré ich budú používať na juhu Slovenska ako pre deti bývajúce v horách. Fusaky sú totiž vyrábané v rôznych stupňoch tepelnej izolácie.

Výber nového fusaku závisí aj od veľkosti a veku vášho dieťaťa. Väčšina dostupných modelov sa vyrába v rastúcej verzii. Zmenšená verzia je vhodná ako fusak pre novorodenca, pridaním ďalšej časti sa veľkosť fusaku zväčší a môžu ho používať aj väčšie deti približne do veku 2 až 3 rokov. Veľkosť vyberte tak, aby dieťa ním bolo celé zakryté, mohlo sa v ňom voľne pohybovať, ale zároveň aby fusak nebol príliš veľký.

Typy materiálov fusaku a ich výhody a nevýhody

Fusaky pre deti sú vyrábané vo viacerých typoch materiálov. Praktické sú tie, ktoré majú vrchnú vrstvu nepremokavú a odolnú voči vetru. Využijete to najmä pri používaní v športových kočíkoch.

Základný rozdiel vo fusakoch však býva v materiáloch, z ktorých je vyrobená ich vnútorná vrstva. Vybrať si môžete z umelých tkanín alebo prírodných materiálov. Najčastejšie použitými tkaninami je fleece alebo plyš. Sú cenovo dostupnejšie a vhodné na bežné prechádzky v meste.

O niečo najkvalitnejšie a teplejšie fusaky majú vnútro z prírodnej vlny, ktoré naplno využijete najmä v horských chladných oblastiach. Majú však o trochu vyššie nároky na starostlivosť.

Fusak do kočíka

Pravidlá pre starostlivosť o fusak

Keď vyberáte svoj vysnívaný fusak pre svoje bábätko, nezabudnite si pozrieť inštrukcie na pranie. Pri starostlivosť oň sa ich držte, inak môže dôjsť k poškodeniu a znehodnoteniu fusaka. Na denné použitie sú praktické najmä tie, ktoré môžete jednoducho vyprať v práčke na 30 °C a po vypratí rýchlo schnú.

Fusak pre novorodenca vyberte v predstihu, pretože pred prvým použitím ho musíte vyprať.

Pri praní dodržujte tieto zásady:

  • pred praním vždy zapnite všetky zipsy vrátane suchých, inak by sa na ne mohli zachytiť textilné vlákna;
  • fusak nenamáčajte a ideálne ho perte oddelene od ostatného prádla;
  • pri praní používajte tekutý prací prášok, vyvarujte sa aviváže;
  • niektoré fusaky vyžadujú rovnakú starostlivosť ako funkčné materiály;
  • fusaky vždy vypláchajte;
  • fusaky je nutné po vypraní ihneď vyvesiť alebo rozložiť na sušiaku;
  • fusaky nesušte na priamom slnku;
  • niektoré fusaky tiež nepatria do sušičky a nesmú sa ani žehliť;
  • ak fusak podľa výrobcu môže ísť do sušičky, vždy len na nízku teplotu;
  • fusaky perte na maximálnej teplote 30 ° C - so šetrným odstreďovaním a praním;
  • niektoré fusaky sa musia čistiť iba v čistiarni;
  • ak máte na fusaku kožušinku, venujte jej zvýšenú pozornosť, často je o ňu treba starať inak ako o zvyšok fusaku;
  • zvlášť opatrné zaobchádzanie vyžadujú fusaky, ktoré majú perovú výplň alebo sú napr. z vlny.

Ak sa o fusak vášho dieťaťa budete starať správne, bude vám slúžiť dlho a dobre.