4 tipy, ako vybrať kočík

4 tipy, ako vybrať kočík>

Kočík je jednou nevyhnutností, ktorú budete do svojej výbavičky kupovať. Väčšina rodičov sa bez neho nezaobíde, a keďže sa jedná o vcelku nákladnú záležitosť, mali by ste si dať s jeho výberom záležať. Ako vybrať kočík, aby vyhovoval vám aj vášmu dieťaťu, a na čo si dať pozor?

Zamerajte sa na vek dieťaťa

Prvým parametrom, od ktorého sa pravdepodobne bude odvíjať váš ďalší výber kočíka, je vek dieťaťa. Inak budete pristupovať k výberu kočíka pre bábätko a inak pri nákupe kočíka pre dvojročné dieťa. Pokiaľ očakávate prírastok do rodiny v podobe bábätka, myslite na to, že najskôr budete potrebovať hlboký kočík. Vyberať potom môžete z tzv. dvojkombinácií či trojkombinácií. Kočík s dvojkombináciou v sebe zahŕňa vaničku a tiež nadstavbu na športiak. Trojkombinácia potom obsahuje navyše tzv. vajíčko alebo autosedačku. Výber potom záleží čisto na vašich preferenciách a finančných možnostiach. Dvojkombinácie bývajú spravidla lacnejšie a autosedačku potom môžete dokúpiť zvlášť spolu so špeciálnym adaptérom pre váš kočík. Naopak s trojkombináciou už nemusíte nič riešiť, ale vás vyjde na väčšiu čiastku.

Berte do úvahy terén

Možno máte spadnuté na konkrétny typ alebo značku kočíka. Než sa ale zariadite podľa výberu vašej obľúbenej influencerky, zvážte najskôr terén, v ktorom budete s kočíkom jazdiť. Napríklad aktuálne veľmi populárne kočíky od výrobcu Bugaboo sa hodia skôr do mesta a do menej náročného terénu. Sú skladné, praktické a oproti ostatným kočíkom aj vcelku ľahké. Zato obľúbené kočíky od značky Thule ocenia mamičky a oteckovia, ktorí radi vyrážajú do náročnejšieho terénu alebo sa chystajú s kočíkom behať. Skrátka každý typ kočíka má niečo do seba a pri výbere by ste rozhodne mali brať do úvahy nielen, kde bývate a kam budete vôkol chodiť na prechádzky, ale rozhodne premýšľajte aj nad dlhodobým hľadiskom. TIP: Ďalším veľmi dôležitým parametrom je aj hmotnosť kočíka a jeho rozmery. Pred nákupom si preto overte, že pre vás kočík nebude príliš ťažký a nebudete mať problém ho napríklad zložiť a dať do auta.

Myslite na tašku na kočík

Nielen samotný kočík by mal prejsť starostlivým výberovým konaním, ale vo svojom hľadáčiku by ste mali mať aj tašku na kočík. Prečo je taká dôležitá? Na prechádzky či výlety so sebou budete najskôr nosiť náhradné plienky, prebaľovacie podložky, desiaty, pitie a ďalšie nevyhnutnosti pre bábätko, ktoré je potrebné niekam uskladniť. A to ideálne do tašky ku kočíku. Vďaka tomu môžete mať všetko vybavenie neustále po ruke. Jednou z vecí, ktorá by vám v taške rozhodne nemala chýbať, sú vlhčené obrúsky. Oceníte ich najmä pri prebaľovaní vášho dieťatka. Skvelou voľbou sú Pampers Harmonie Aqua, ktoré obsahujú 99 % vody. Vďaka šetrnému zloženiu jemne ošetrí pokožku vášho bábätka bez toho, aby narušili jej prirodzené pH. Navyše v ich zložení nenájdete žiadne plasty ani parfumáciu. Vyskúšať ale môžete aj obrúsky Pampers Harmonie Coconut, ktoré sú vyrobené z organického kokosového oleja, či Pampers Harmonie Sensitive. Tie sú priamo stvorené na jemnú starostlivosť o detskú pokožku.

Overte si bezpečnosť kočíka

V neposlednom rade sa pri výbere toho správneho kočíka zamerajte na jeho bezpečnosť. Ako zistíte, či je kočík skutočne bezpečný? Skontrolujte predovšetkým jeho označenie, ktoré by malo odkazovať na normu STN EN 1999-1. Uvedením tejto európskej normy totiž výrobca dokladá, že kočík skutočne vyhovuje jej štandardom. Ďalším dôležitým ukazovateľom je meno, prípadne značka výrobcu, distribútora či predajcu. Skrátka a dobre, ak sa vám nedarí dohľadať pôvod kočíka, radšej sa poobzerajte inde. Bezpečnostné požiadavky podľa uvedenej normy môžete skontrolovať tak, že sa zameriate na niektoré prvky. Napríklad kovové materiály na kočíku musia byť odolné proti korózii. Farba, ktorou je kočík potiahnutý, potom musí byť odolná proti poškriabaniu a predovšetkým nesmie byť toxická. Okom tiež skontrolujte, že ostré rohy, hrany a hroty sú zaoblené alebo zakryté. Tiež drobné komponenty sa nesmú ľahko uvoľniť. Inak by hrozilo, že ich dieťa napríklad vdýchne. TIP: V prípade, že budete vyberať tzv. trojkombináciu aj detskú autosedačku, potom aj ona by mala mať bezpečnostné označenie. Tým býva spravidla ECE 44/03, nová i-Size norma s názvom ECE R-129.