Kašeľ u detí, aké druhy rozlišujeme a čo na kašeľ u detí najlepšie zaberá?

Kašeľ u detí, aké druhy rozlišujeme a čo na kašeľ u detí najlepšie zaberá?>

Deti často trpia vírusovými a bakteriálnymi infekciami dýchacích ciest, preto je kašeľ u detí častý. Ak ho chcete správne liečiť, musíte vedieť rozlíšiť vlhký a suchý kašeľ, ako aj rozoznať varovné príznaky, kedy už liečbu kašľa sami doma nezvládnete a mali by ste vyhľadať lekára. Čo by ste ako rodič mali vedieť?

Aké sú bežné príčiny kašľa u detí?

Kašeľ sám o sebe nie je ochorenie, len jeho príznakom.

Najbežnejšou príčinou kašľa u detí je vírusová infekcia horných dýchacích ciest, ľudovo povedané prechladnutie. Menej častým, ale pritom aj tak rozšíreným dôvodom je bakteriálny zápal dýchacích ciest. Len na základe príznakov ich od seba sami nerozlíšite. Na správnu diagnostiku potrebuje aj lekár urobiť viacero vyšetrení, častokrát vrátane CRP testu.

Deti však kašľú aj z iných príčin. Kašeľ sprevádza alergické ochorenia a je to tiež základný symptóm astmy. Tam však možné diagnózy nekončia, preto ak sa vám kašeľ u vášho dieťaťa nezdá alebo ide o dlhotrvajúci kašeľ, lekár musí dieťa komplexne vyšetriť.

Aký je rozdiel medzi suchým a vlhkým kašľom?

Suchý a vlhký kašeľ od seba odlišuje skutočnosť, či je v dýchacích cestách hlien alebo nie.

Suchý kašeľ je dusivý, dráždivý. Po niekoľkých dňoch buď sám odznie, alebo prejde do produktívneho kašľa. Ak je príliš obťažujúci, vysiľujúci, dieťa pri ňom pociťuje bolesť na hrudníku, alebo na neho nezaberajú voľnopredajné lieky, odveďte ho k lekárovi.

Vlhký kašeľ sprevádza tvorba hlienov, či už ho priamo vykašle, alebo zistíte zatekanie v hrdle. V tomto prípade musíte hlien z dýchacích ciest odstrániť, pretože je ideálnym prostredím na množenie baktérií. Vďaka nemu sa obyčajná viróza môže skomplikovať bakteriálnym zápalom, čo určite nechcete.

Aká je najvhodnejšia liečba podľa druhu kašľa ?

Pri vlhkom kašli dieťa vykašliava hlien, alebo mu tento hlien zateká z horných dýchacích ciest. Spôsobuje ho jeho nahromadenie v dýchacích cestách a telo sa ho následne snaží čím skôr odtiaľ odstrániť. V rámci liečby musíte siahnuť po liekoch, ktoré tento hlien rozpúšťajú alebo pomáhajú ho ľahšie vykašľať. Takéto lieky označujeme pojmom expektoranciá alebo mukolytiká, ľudovo lieky na vlhký kašeľ. To, či zvolíte sirup na kašeľ alebo kvapky záleží jednak od vhodnej účinnej látky a tiež na tom, ktorý typ lieku vaše dieťa ľahšie príjme. Rátajte s tým, že po podaní týchto liekov sa vám môže zdať, že dieťa kašle viac.

Suchý kašeľ nesprevádza tvorba hlienu, ale rozoznáte ho ako dusivý, dráždivý kašeľ. Takýto kašeľ vyvoláva zápal, ktorý dýchacie cesty dráždi, ale keďže sa ho telo nemá ako zbaviť vykašľaním, zbytočne dieťatko vysiľuje. V takýchto prípadoch musíme kašeľ tlmiť a volíme lieky zo skupiny antitusík.

Keďže je kašeľ iba príznak a nie choroba samotná, vhodný liek volíme podľa aktuálnych ťažkostí dieťaťa. Ak suchý kašeľ prejde do vlhkého, môžete zmeniť lieky z antitusík na mukolytiká. Ak si nie ste istý, poraďte sa s vašim lekárom alebo lekárnikom.

Kašeľ u detí: kedy vyhľadať lekára?

Čo na kašeľ u detí naozaj funguje?

Okrem overených liekov na kašeľ s lekárne, môžete liečbu podporiť aj inými formami liečby. Efektívne je zvlhčovanie dýchacích ciest pomocou udržiavania vhodnej vlhkosti ovzdušia v interiéri a dodržiavaním dostatočného pitného režimu. Ak máte doma suchý vzduch, kašeľ to zhoršuje. V takomto prípade môžete využiť zvlhčovače ovzdušia alebo detský inhalátor. Tieto prístroje pomôžu pri suchom, aj pri vlhkom kašli.

Čističky a zvlhčovače vzduchu

Kašeľ zhoršuje aj zatekajúci hlien z horných dýchacích ciest. Ak vaše dieťa ešte nevie samé smrkať, pravidelne hlien odsávajte pomocou odsávačiek, prečisťujte nos sprejmi s obsahom morskej vody alebo využite konvičkovanie. Čudovali by ste, ale aj malé deti môžete pekne naučiť tolerovať vypláchnutie dutín pomocou konvičky.

Produkty na starostlivosť o nos a ušká

Využiť môžete aj silu liečivých rastlín vo forme vhodného bylinného čaju alebo rôznych extraktov z bylín. Poradiť sa o vhodnom použití môžete v lekárni. Pamätajte, že aj keď ide o prírodnú liečbu, nie každá bylinka je vhodná pre malé deti.

Ako rozpoznať bežný kašeľ od závažných prípadov u detí?

Bežný kašeľ je spojený s vírusovou infekciou horných dýchacích ciest. Takéto ochorenie začína ako nádcha, čiže je tam prítomný pocit upchatého nosa, výtok z nosa, pobolievanie v hrdle, zvýšená teplota. Ak sa dostaví aj kašeľ, nie je vyčerpávajúci, silný, ani spojený s bolesťou na hrudníku.

Závažné prípady kašľa sprevádzajú laryngitídu, zápaly priedušiek, pľúc, či iné vážne diagnózy. Podozrenie na laryngitídu u detí naznačuje štekavý kašeľ, ktorý sa objaví náhle a znie akoby zvuk šiel „z hrnca“. Dieťa môže mať ťažkosti sa nadýchnuť. Tento stav nepodceňujte. Prvou pomocou je dostať dieťa na studený vzduch a následne okamžite vyhľadať lekársku pomoc. Pokiaľ má dieťa ťažkosti s dýchaním, alebo modrastú farbu úst, volajte rýchlu zdravotnú pomoc.

Pri iných závažných prípadov je kašeľ výrazný, dusivý, bolestivý a dieťaťu sťažuje dýchanie. Môžete pozorovať pískanie pri dýchaní alebo príliš rýchle dýchanie. Horúčka sa pri vážnych stavoch môže, ale aj nemusí vyskytnúť, nie je to smerodajný signál. 

Ako rozlíšiť závažný kašeľ u dieťaťa

Kedy je nutné ísť s detským kašľom k lekárovi ?

Pokiaľ prechladnutie dieťaťa prebieha klasicky, liečbu zvládnete sami doma. Ak sa vám však priebeh ochorenia nezdá, alebo sa u dieťaťa kašeľ zdá byť závažný, je čas navštíviť lekára.

Špeciálnym prípadom je, ak má dieťa ťažkosti s dýchaním, lapá po dychu, nemôže sa nadýchnuť alebo počujete pri dýchaní piskot. V týchto situáciách potrebuje rýchlu lekársku pomoc.

Čo ak má dieťa dlhotrvajúci kašeľ?

Ak vaše dieťa má dlhotrvajúci kašeľ, určite patrí do rúk lekára, ktorý posúdi jeho charakter na základe vyšetrenia. Môže byť za tým banálna viróza, ale aj vážna diagnóza. Netreba však hneď panikáriť, pokiaľ sa jedná len o bežný vlhký kašeľ po prekonaní ochorenia.

Kašeľ je obranná reakcia a naše telo ho aktivuje v každom prípade, kedy potrebuje dýchacie cesty  vyčistiť. Aj po nekomplikovanej viróze môže zahojenie a úplné obnovenie slizníc trvať dlhšiu dobu a nie je výnimočné, ak dieťa po ťažšej infekcii kašle aj niekoľko týždňov. Býva to však kašeľ produktívny, nezaťažujúci a počujete, že si len raz za čas odkašle. 

Existujú preventívne opatrenia na zníženie rizika kašľa u detí?

Najčastejších dôvodom kašľa u detí je prekonávanie vírusových alebo bakteriálnych infekcií dýchacích ciest. K prevencii na zníženie rizika kašľa u detí patria všetky hygienické opatrenia, ktoré ich ochránia pred ochorením.

Základom je pravidelné, dôkladné umývanie rúk mydlom a vodou. Dieťa by so špinavými rukami nemalo nič jesť a ideálne ani sa dotýkať úst, nosa, očí či tváre.

Pomôže aj dôkladná starostlivosť o dýchacie cesty. Najlepšie sa pred infekciami chránia čisté, dostatočne zvlhčené sliznice, preto môžete deťom pravidelne čistiť nos pomocou sprejov s morskou vodou. Ak počujete, že dieťa nedýcha nosom úplne ľahko, nezanedbávajte smrkanie.

Udržiavajte ich celkovú imunitu v čo najlepšom stave, vrátane zdravej stravy, dostatočného spánku, pravidelného pohybu vonku v každom počasí a život v čo najväčšej pohode.

Kašeľ síce k detskému veku patrí, ale určite nepoteší žiadneho rodiča.