Ako vybrať vhodný matrac do postieľky pre bábätko

Ako vybrať vhodný matrac do postieľky pre bábätko >

Pri zariaďovaní detskej izby je prvou vecou, ktorá si zvyčajne nájde svoje miesto, postieľka. V nej bude bábätko spať od prvého dňa po príchode z pôrodnice, až pokým nevyrastie do klasickej postele. V postieľke bude odpočívať, hrať sa a pravdepodobne sa aj prvýkrát pokúsi postaviť. Ešte dôležitejší ako samotná postieľka je však výber matraca. Ako ho vybrať?

Existuje široký výber typov, veľkostí, výšok a materiálov a vy neviete, pre ktorý model sa rozhodnúť? Chápeme, na trhu je veľa matracov a nie je ľahké si vybrať. Ako teda vybrať ten najlepší matrac pre vaše dieťa? Tu je základný prehľad toho, na čo sa zamerať pri výbere, aby ste svojmu dieťaťu zabezpečili zdravý a pokojný spánok.

Aký matrac vybrať do detskej postieľky vášho dieťaťa

Začnime tým, že by ste mali vždy kúpiť nový matrac. Použitý môže byť zdeformovaný a nemusí vášmu dieťaťu poskytovať dostatočnú oporu. Mnohé veci pri výbere matraca do detskej postieľky sú vecou osobného vkusu a rodičovských preferencií, napríklad tvar alebo farba. Okrem toho však musíte mať na začiatku jasno aj v tom, ako dlho bude vaše dieťa v postieľke spať. Existujú aj všeobecné odporúčania týkajúce sa výberu matraca.

Aký rozmer si vybrať?

Výber tvaru a veľkosti je na vás. Či už si vyberiete oválny matrac do oválnej postieľky, alebo klasický obdĺžnikový matrac, vždy sa uistite, že dokonale sedí do postieľky. Medzi matracom a postieľkou by nemal byť voľný priestor, kde by si dieťatko mohlo zachytiť ruku alebo nohu.

Aká je optimálna výška matraca?

Matrac by mal byť vysoký aspoň 7 centimetrov. Ak plánujete kúpiť monitor dychu, overte si, aká môže byť maximálna výška matraca, aby monitor správne fungoval.

Aké typy matracov sú vhodné pre bábätká?

Najbežnejšou "výplňou" matracov je kokos alebo pohánka.

Matrace do postieľky vyrobené z kokosového vlákna sú vzdušné a dieťa sa na nich menej potí. Sú vyrobené z prírodných vlákien so sypkou štruktúrou a majú antialergické a antibakteriálne vlastnosti, čo je vhodné pre deti, ktoré trpia alergiami na roztoče. Tie sa pri týchto vzdušnejších materiáloch nevyskytujú veľmi často. Matrace sú pružné a majú dlhú životnosť. Sú stredne tvrdé.

Pohánka je tiež obľúbeným materiálom na výplň matracov. Je úplne hypoalergénny, nezahrieva sa ľudským teplom, minimalizuje potenie a má antibakteriálne vlastnosti. Keďže je hypoalergénna, je vhodná pre deti, ktoré trpia častými infekciami dýchacích ciest. Sú stredne tvrdé, takže poskytujú dostatočnú oporu chrbta. Ak teda vaše dieťa nie je náchylné na ochorenia horných dýchacích ciest, tieto dva materiály sú rovnocenné a je len na vás, ktorý si vyberiete. Pri problémoch s dýchacími cestami je vhodnejšia pohánka.

Vhodnou voľbou sú aj latexové matrace. Sú veľmi pružné a poskytujú správnu oporu pre detskú chrbticu. Ich nevýhodou môže byť vyššia obstarávacia cena.

V každom prípade neodporúčame matrace z pamäťovej peny. Hoci sú tieto modely veľmi obľúbené u dospelých, pre nedostatočnú oporu tela sú pre deti úplne nevhodné.

Akú tvrdosť matraca do detskej postieľky mám zvoliť?

Spíte ako dieťa? V prípade malých detí by to nemala byť úplná pravda. Najvhodnejšie matrace pre dieťa sú stredne tvrdé až tvrdé. Po prvé preto, lebo poskytujú dieťaťu oporu chrbtice, ktorú mu mäkký matrac neposkytne. Mäkké matrace zároveň predstavujú potenciálne nebezpečenstvo. Dieťa sa do nich zaborí a môže mať problémy s dýchaním.

Príliš mäkký matrac nie je dobrou voľbou ani vzhľadom na vývoj nožičiek dieťaťa.

Cieľ je jasný - stredne tvrdý matrac, ktorý poskytuje pevnú oporu pre malé telo dieťaťa. Matrac by však nikdy nemal byť taký tvrdý, aby dieťaťu spôsobil otlaky.

Pozrieť ponuku detských matracov

Na čo si dať pozor pri výbere matraca?

Lepená konštrukcia - Mnohí rodičia sa pri kúpe matraca zaujímajú o to, či je lepený priemyselným lepidlom. Chcú totiž, aby ich deti spali na úplne bezpečnom matraci, na ktorom nebolo použité nič, čo by mohlo dieťa ohroziť. Detské matrace sú veľmi často vyrobené z monoblokov - to znamená, že matrac je v pevnom stave bez lepenia. Existujú aj typy pozostávajúce z dvoch častí.

Nezónové - niektoré matrace sa skladajú zo zón, pričom po stranách je matrac tvrdší. Po takomto matraci siahnite, ak je dieťa už väčšie. Pre menšie deti sú tieto zónové matrace nevhodné.

Priedušnosť - dostatočne priedušný matrac zabraňuje vzniku plesní a vlhkosti. Odporúča sa tiež pravidelné vetranie postieľky.

Poťah do detskej postieľky

Matrac vhodný pre deti od 0 do 3 rokov

Dieťa do 3 rokov potrebuje pevný matrac, ktorý bude zároveň prispôsobivý telu dieťaťa. Mal by mať snímateľný poťah, ktorý zabezpečuje jednoduchú údržbu a zvyšuje hygienu - napríklad v prípade akýchkoľvek nehôd. Myslite aj na chránič matraca, je to praktický pomocník.

Matrac vhodný pre deti vo veku od 3 do 13 rokov

Pre všetky vekové kategórie je vhodnejší tvrdší matrac; pri kúpe matraca pre staršie deti si naďalej vyberajte z tvrdších matracov. Dbajte na vzdušnosť, nezabudnite na prateľný poťah a chránič matraca. Približne od 12 rokov môžete vyberať aj modely s pamäťovou penou.

Aký poťah matraca si mám vybrať?

Poťah matraca by mal byť obzvlášť priedušný a z hygienických dôvodov ho treba prať aspoň na 60 °C. Bavlnené sú obľúbené kvôli jednoduchej údržbe a priedušnosti. Bambus je vhodný aj pre citlivú detskú pokožku. Poťahy z tohto prírodného vlákna majú aj antibakteriálne vlastnosti. Ak máte dieťa s alergiou, hľadajte poťahy obsahujúce vlákna zo stromu kapok. Tento typ poťahu odpudzuje vodu, ako aj roztoče a rôzne iné mikroorganizmy.

Čo (ne)patrí do postieľky

Vankúš

Pri zariaďovaní postieľky vášho dieťaťa nezabúdajte, že vankúš dávame dieťaťu až po dovŕšení jedného roka. Neskôr môžeme siahnuť po malom a nízkom vankúši. Vo všeobecnosti platí, že vankúše nie sú veľmi vhodné približne do troch rokov veku dieťaťa, pretože môžu nesprávne vplývať na vývoj chrbta.

Spací vak

Je na vás, či sa rozhodnete pre klasickú deku, alebo zvolíte obľúbenejší a možno praktickejší spací vak pre menšie deti. Výhodou spacieho vaku je, že nehrozí, že sa dieťa v noci odkope a prechladne.

Na trhu nájdete spacie vaky bez rukávov alebo s rukávmi, tenké alebo teplejšie. Odporúčame zaobstarať si oba a striedať ich podľa ročného obdobia. Mnohé spacie vaky sa dajú vďaka patentkám aj rozopnúť a vytvoriť tak klasickú deku. Spacie vaky sa zvyčajne zapínajú v strede prednej časti pomocou zipsu alebo karabín. Je možné získať aj modely so zapínaním na boku. V každom prípade dieťa v spacom vaku neprekrývame inou dekou.

Nepriepustná podložka

Matrac by mal byť najprv pokrytý ochrannou nepriepustnou podložkou (nenahrádzajte ju plastom!), ktorá chráni matrac pred premočením alebo znečistením, napríklad pri pretečení plienky alebo pri odgrgnutí. Na podložku matraca sa nasadí bavlnené napínacie prestieradlo. Obyčajné prestieradlo bez gumičiek neodporúčame. Bábätká sú prirodzene zvedavé tvory a môžeme s istotou povedať, že skôr či neskôr by celé prestieradlo "rozobrali" a stiahli.

Príslušenstvo do detskej postieľky

Baldachýn/strieška na postieľku urobí z postieľky ešte útulnejšie miesto. Slúži predovšetkým ako dekoratívny prvok.

Najmä v lete sú moskytiéry skvelou ochranou proti hmyzu.

Obľúbené sú aj mantinely. Tie zabezpečujú, aby dieťa nenarážalo do mreží postieľky, ale zároveň aj zužujú a zmenšujú priestor, čím dávajú malým spáčom pocit bezpečia.

Prajeme vám, aby sa vám pri zariaďovaní detskej izby darilo čo najlepšie a aby sa vášmu dieťatku v jeho prvom malom kráľovstve páčilo.