Ako uspať babätko?

Ako uspať babätko?>
Spánok bábätiek. Téma, ktorá je v poslednej dobe čoraz viac diskutovaná. A zatiaľ čo niektoré mamičky sa tešia veľkému šťastiu, že ich dieťa zaberie prakticky kedykoľvek a kdekoľvek, iné mnohokrát strácajú pri postieľke nervy. Ako uspať bábätko a čo robiť, keď vám spánok vášho dieťatka nedá spať?

Dôležité je načasovanie

Verte alebo nie, ale jedným z dôležitých faktorov je načasovanie. Možno, že ste doteraz boli zvyknuté na vlastný režim odpočinku a spánku, ten však nemusí byť zlučiteľný s nastavením vášho bábätka. To prichádza na svet bez akýchkoľvek zajazdených rituálov a návykov, a tak vám bude chvíľku trvať, než sa spoločne zladíte. Zároveň ale musíte pochopiť, že hoci je načasovanie spánku dôležité, nemali by ste pri uspávaní urputne sledovať hodiny. Skúste pozorovať svoje dieťa a vo chvíli, keď budete mať pocit, že už je toho naňho príliš, vrhnite sa na uspávanie. To môže trvať niekoľko minút, ale aj hodiny. Nedávajte si preto žiadne časové limity na uspanie dieťaťa. Inak z vás tak akurát vycíti nervozitu a bude sa mu horšie zaspávať. Nie nadarmo sa hovorí, že k spokojnosti bábätka prispieva veľkou mierou aj pohoda rodiča. Preto sa na dieťa nehnevajte, keď nezaberie hneď, a snažte sa zaspávanie čo najviac spríjemniť. Že neviete ako? Vyskúšajte napríklad rituály.

Vsaďte na rituály

Rituály môžu byť skvelým pomocníkom pri uspávaní vášho bábätka. Poskytujú mu pocit bezpečia a istoty, pretože veľmi rýchlo objavia, aké činnosti po sebe budú nasledovať, a je pre neho oveľa jednoduchšie sa orientovať v dennom a nočnom režime. A pochopiteľne každej mamičke a dieťaťu budú vyhovovať úplne iné rituály. Jedným z tých obľúbených je napríklad večerné kúpanie. To dieťa mnohokrát unaví a príjemne naladí na večerný spánok. Po príjemnom kúpeli môže nasledovať pestovanie bábätka v náručí, alebo aj pokojnejšia hra, kedy budete svojmu dieťatku napríklad spievať. Pred spaním však bábätko zbytočne nestimulujte a neponúkajte mu hračky, ktoré mu skôr naštartujú zmysly. Potom by sa večerná rutina mohla minúť účinkom, pretože prestimulované dieťa vám hneď len tak nezaspí. Ďalším rituálom, ktorý môžete zaradiť pred akýmkoľvek spánkom, je jemná masáž čelíčka. Niektoré mamičky na túto metódu nedajú dopustiť a pred každým spánkom bábätko pestujú alebo hojdajú a počas toho mu krúživými pohybmi prstom jemne masírujú čelíčko. Následne ich bábätko zaspí raz dva.

Obmedzte rušivé elementy

Toto vám najskôr pripadá úplne zrejmé, ale bábätká vnímajú rušivé elementy trochu inak ako dospelí. To znamená, že to, čo ruší vás, nemusí nutne rušiť bábätko a naopak. Dôkazom toho je napríklad zvuk vysávača, ktorý pomáha uspávať stovky bábätiek po celom svete. Na druhú stranu existujú známi narušitelia spánku, ktoré vám dieťa zobudí čo by dup. Jedným z nich je napríklad pocikaná plienka. Niektoré deti si to za celú noc ani nevšimnú, ale citlivejšiu povahu si taký nekomfort rozhodne nenechajú páčiť. Čo s tým? Odpoveď znie kvalitné nočné plienky. Konkrétne Pampers Night Pants poskytnú vášmu bábätku pohodlie po dobu až 12 hodín. Majú zosilnené jadro, takže okamžite absorbujú akúkoľvek tekutinu, a tým zaručujú maximálnu ochranu proti pretečeniu. Perfektne sa prispôsobia tvaru tela vášho bábätka, a ak by snáď došlo k nehode, veľmi ľahko ich počas noci vymeníte. Idú totiž nasadiť iba jedným ťahom, a tak je väčšia šanca, že si vaše bábätko v polospánku ani nevšimne, že ste mu nasadili čistú plienku.

Doprajte bábätku svoju blízkosť

Je pravda, čo sa hovorí. Láskou svoje bábätko nerozmaznáte. Rovnako tak pestovaním v náručí alebo maznaním. To všetko je naozaj skvelým pomocníkom nielen pri uspávaní, ale aj počas upokojenia vášho dieťaťa. Niekedy totiž bábätká zaspať chcú, ale sú napríklad preťažené alebo ich trápi boľavé bruško. V tej chvíli potrebujú láskyplné objatie, pochopenie a blízkosť. Preto tým najväčším esom v rukáve proti nespavosti je vaša náruč. Berte to tak, že bábätko bolo s vami 9 mesiacov v tej najužšej blízkosti. A niektorým skrátka trvá, kým sa na svete rozhliadajú, a preto logicky vyhľadávajú to, čo poznajú najlepšie, blízkosť mamičky. Nenechajte sa zmiasť predsudkami, že pestovaním bábätko rozmaznáte alebo že ho urobíte na sebe závislé. Čím viac sa na svoje dieťa napojíte, budete mu dostupné nielen fyzicky, ale aj psychicky, tým skôr vytvoríte bezpečné a pohodové prostredie pre pokojný spánok.