Ako dieťa správne obliecť do chladného počasia?

Ako dieťa správne obliecť do chladného počasia?>
Asi každá mamička v zime spomína na to, aké to bolo s dieťaťom v lete jednoduché. Rýchle a jednoduché obliekanie, žiadne hľadanie rukavíc a čiapky, bezproblémové "odskočenie" dieťaťa v prírode a tiež žiadne starosti s teplotou nápojov. V zime nás teraz ale čaká pár prekážok a my vám poradíme, ako sa s nimi čo najlepšie vyrovnať.

Aké oblečenie?

Možno si nie ste istí, ako dieťa v zime najvhodnejšie obliecť. U najmenších dojčiat a batoliat, ktoré ešte nechodia, je to najjednoduchšie. Do kočíka dáme fusak, a ak je dieťa ešte v kombinéze, stačia mu v podstate len pančucháče a body s dlhým rukávom. Ak fusak doplníte dekou a pridáte nánožník, nemôže byť bábätku zima. Čiapočka a rukavičky, prípadne prekrytie rúk otočnými rukávniky, sú samozrejmosťou. Pre samostatne chodiace batoľatá, ktoré však ešte nosia plienky, je najvhodnejším oblečením teplá kombinéza s kapucňou, pod ňou pančuchové nohavice, sveter ku krku a pod ním body s dlhým rukávom. Ak nemáte sveter ku krku, použite nákrčník. Oblečenie ešte doplníte čiapkou na uši (s úväzom pod bradou) a palčiakmi (spojenými šnúrkou). Samozrejme, že vrstvy oblečenia a typ kombinézy musíte prispôsobiť vonkajšej teplote, ale musíte počítať s tým, že deti majú rýchlejšiu látkovú výmenu a pohybom sa ľahšie zahrejú než dospelý človek. Chodiace batoľatá tiež málokedy vydržia sedieť v kočíku. Vybavte teda kočík fusakom podľa toho, čo vás čaká. Pre staršie deti je kombinéza tiež vhodným oblečením, ale už menej praktickým v prípade nutnej telesnej potreby. Preto je lepšie zaobstarať zimné nohavice s trakmi a bundu s kapucňou. Spodná vrstva môže byť rovnaká, ako u batoliat, teda pančuchy, tričko s dlhým rukávom a sveter.

BOBOLI šálVyrážame na hory

Na lyžovanie a do snehu je ale lepším riešením práve kombinéza. Pokiaľ sa bude dieťa váľať v snehu, nedostane sa mu pod ňu sneh, ako napríklad pod bundu. Ak sa dieťa napríklad na lyžiarskom kurze oblieka samo, je pre neho jednoduchšia kombinéza. Opäť musíte počítať s väčšou pohybovou aktivitou detí a zbytočne ďalšie vrstvy oblečenia nepridávať. Kombinézy, nohavice a bundičky by mali byť nepremokavé a vetru odolné.

Topánky, topánky, topánočky

Iný typ obuvi zvolíte do jesenných plieskaníc a iný typ do snehu. V každom prípade musia mať všetky druhy topánok teplú výstelku a musia byť nepremokavé. Podrážka s protišmykovou úpravou je ideálna. Ak je veľa snehu, voľte radšej vysokú topánku, inak stačia členkové topánky. Počítajte s tým, že deti milujú kaluže bez ohľadu na ročné obdobie. Priebežne preto kontrolujte, či do topánok nezačalo zatekať. Boboli čapicaU dojčiat a nechodiacich batoliat v zimnom období nie je s obuvou problém. Stačia im do fusaku buď silné ponožky alebo najrôznejšie typy kožušinových papučiek. Ak po návrate z prechádzky zistíte, že je dieťa spotené alebo naopak prechladnuté, tak ste oblečenie zvolili zle a nabudúce sa chyby vyvarujte. Pozor tiež na pletené čiapky, šály a rukavičky najmä s dlhými chlpmi. Vyzerajú síce pekne, ale jemnú detskú pokožku môžu dráždiť.

Dĺžka vychádzky a najvhodnejšia doba

● S novorodencom môžete na vychádzku za 14 dní po prepustení z pôrodnice, ale aj predtým už dieťa navykajte na studený vzduch doma pri otvorenom okne. Samozrejme dieťa dostatočne prikryte a oblečte čiapočkou. Je to otázka zhruba 1/2 hodiny, zo začiatku raz denne, potom postupne aj viackrát (v zimnom období nemôžete vetrať dlhšie). Dĺžku vychádzky voľte s ohľadom na vonkajšie podmienky. Bioderma krém● Najvhodnejšia doba k vychádzkam u dojčiat a batoliat je medzi 10 - 14 hodinou. ● Novorodenci a dojčatá do 3 mesiacov veku môžu na prechádzku pri teplote do -5 stupňov na 1 hodinu, a to dopoludnia i popoludní. Môžete ale miesto vychádzky využiť balkón, terasu alebo záhradu, pretože dôležitý je pre dieťa pobyt vonku a je úplne jedno, či s kočíkom jazdíte alebo či stojí. ● Pre staršie, už chodiace dieťa, je tiež najvhodnejšia doba vychádzky pred poludním a po popoludňajšom spánku, väčšinou najdlhšie do 16. - 17. hodiny. Teplota vzduchu je totiž pred a popoludní pre deti najprijateľnejšia. ● Všeobecne platí, že deti od 6 mesiacov môžu na vychádzky do -10 stupňov.

Kedy prechádzku vynechať?

●  ak teplota vzduchu počas dňa klesne pod - 10 stupňov ●  ak fúka silný vietor a sneží ●  ak žijete vo väčšom meste a je inverzné počasie (smog) ●  po prekonanom ochorení - poraďte sa so svojím ošetrujúcim lekárom

Na čo nesmiete zabudnúť?

tekutiny-v-zimeVždy musíte dieťaťu ošetriť kožu tváre, pretože detská pokožka je veľmi citlivá nielen na UV žiarenie, ale ľahko omrzne aj pri miernom mráziku. Je lepšie použiť masť než krém (obsahujú viac vody). Existuje množstvo prípravkov pre deti určených na ošetrenie pokožky v zimnom období, alebo môžete použiť "obyčajný" Infadolan, Bepanthen a podobne.

Ako zabezpečiť dieťaťu tekutiny pri pobyte vonku?

Detský čaj, riedenú ovocnú šťavu alebo iné obľúbené pitie vášho potomka prepravujte v termoske alebo v termoobale. Inak pitie veľmi rýcho vychladne a nebude vhodné na pitie. V zime väčšinou deti pitie často nepýtajú, ale je lepšie byť pripravená na všetko.

Na záver

Nikdy neobviavzujte dieťaťu (a to akokoľvek starému) ústočká šálom či šatkou. Zrážajúca sa "para od pusy" by mu mohla spôsobiť omrzliny! Na druhej strane veľmi dôležitá je u detí kvalitná teplá čiapka, pretože z hlavy deťom uniká až tretina telesného tepla, čo je viac ako u dospelého. Na čo treba myslieť vždy, je, že dieťa v kočíku musí mať teplo od nožičiek. Teplota ručičiek nie je spoľahlivou známkou teplotného komfortu novorodenca. O tom, že mu nie je zima, sa môžete presvedčiť priložením dlane na jeho nos. Nesmie chladiť. Miestom, ktoré je vhodným ukazovateľom teplotného pohodlia či nepohodlia u malého dieťaťa, je zátylok - v ideálnom prípade by mal byť suchý a teplý.