Ako cestovať s bábätkom v aute? Ide to aj bez starostí

Ako cestovať s bábätkom v aute? Ide to aj bez starostí>

Sezóna dovoleniek je v plnom prúde a spolu s ňou aj rodinné výlety. Nezáleží na tom, kam sa chystáte, cestovanie autom si môžete užiť aj so svojimi detičkami. Stačí sa len dobre pripraviť a dodržať pár jednoduchých zásad. Ako si uľahčiť cestovanie s bábätkom?


Odkedy cestovať s bábätkom?

Kým začnete plánovať svoju prvú cestu s vašim drobčekom, zamyslite sa najprv nad jeho vekom. Všeobecná poučka znie, že s bábätkom môžete začať cestovať približne od 3 mesiacov, ale podobne, ako všetko u detí, je aj toto úplne individuálne. Na druhú stranu by mala každá mamička s cestovaním počkať aspoň do konca šestonedelia.

Hovorí sa, že čím je dieťa menšie, tým ľahšie je cestovanie s ním. Mnohé zaspávajú hneď, ako im zapnete bezpečnostný pás. Čo ak ale vaše bábätko bude práve výnimka z pravidla? Potom vám nezostáva nič iné ako mu cestu čo najviac spríjemniť.

Tip: Dbajte na správny výber autosedačky. Tá by mala byť nielen bezpečná, ale aj pohodlná. Vďaka tomu zaistíte, že bábätko v nej nebude skrútené či nespokojné.


Na cestovanie sa pripravte vopred

Balenie a pripravovanie vecí počas toho, ako ukladáte bábätko do sedačky, nemusí byť ten najlepší nápad. Niektorým deťom sa v sedačke príliš nepáči, a tak sa môžete dočkať skôr plaču ako pokojného balenia. Preto si všetko radšej pripravte s predstihom.

Okrem oblečenia, hračiek a ďalšieho vybavenia si tiež nezabudnite zbaliť aj hygienické pomôcky, najmä plienky a vlhčené obrúsky. Staviť môžete napríklad na Pampers Sensitive. Nielenže ich využijete počas prebaľovania, perfektne sa hodia aj na čistenie rúk predtým, ako sa vrhnete na dojčenie či kŕmenie z fľaštičky. Ocenia ich aj starší súrodenci, ktorým môžete po desiate utrieť pusinku či nimi ľahko utrieť hračku, ktorá pri otváraní dverí auta vypadla na zaprášenú cestu.

Tip: Neťahajte sa s vecami samy. Pokiaľ budete mať spolucestovateľa, požiadajte ho o pomoc. Vy sa chopte autosedačky s bábätkom a zvyšok vezme otecko či kamarátka.


Ako zvládnuť dlhú cestu autom s bábätkom

Tipov, ako zvládnuť dlhú cestu autom s bábätkom existuje hneď niekoľko. A pochopiteľne nie všetky budú práve fungovať. Najprv si však rozhodne kúpte spätné zrkadlo, ktoré umiestnite nad autosedačku. Vďaka nemu môžete bábätko kontrolovať pohľadom kedykoľvek počas cesty.

A pamätajte – nech sa deje na zadnej sedačke čokoľvek, rozhodne sa neotáčajte. Zbytočne by ste tak ohrozili bezpečnosť seba aj bábätka

Tip: Ak chcete predísť zbytočným prestávkam počas dlhej cesty, dajte vášmu dieťatku plienky Pampers Pants. Tie zaistia až 12-hodinový komfort vďaka špeciálnej absorpčnej vrstve a vy sa tak môžete pokojne sústrediť na ničím nerušenú cestu.

Pohodlné oblečenie je základ

Ružová mašlička na hlavičku či modré nohavice s gumou v páse sú síce krásne, ale bude v nich vášmu bábätku počas dlhej cesty dobre? Pamätajte preto najmä na pohodlné oblečenie, v ktorom nebude dieťaťu ani príliš teplo, alebo naopak zima. V aute mu rozhodne vyzlečte zbytočné vrstvy navyše a uistite sa, že sa príliš nepotí.


Skúste hudbu alebo biely šum

Pripravte si obľúbené pesničky a skúste ich pustiť z reproduktora vozidla. Niektorým bábätkám bohato postačí biely šum v podobe tečúcej rieky či zapnutého vysávača. Podobné zvuky bábätka upokojujú a navodia im pokojný spánok. Ten tiež môžete podporiť clonou na okne auta, ktorá zabráni slnečným lúčom.


Stavte na obľúbené hračky

Ak má vaše bábätko obľúbené hračky, zaveste mu ich na autosedačku. Dieťa sa zabaví a vy sa tak v pokoji budete môcť venovať riadeniu. Hračku prispôsobte veku dieťaťa. U menších bábätiek do pol roka môžete vyskúšať kontrastné kartičky, knižky či závesné hrkálky. Staršie detičky si už poradia aj so zložitejšími hračkami. A pokiaľ nejdete samy, využite partnera, aby bábätku predčítal obľúbené riekanky či pesničky.


Robte pravidelné prestávky

Nie je nič horšie ako hladné bábätko. S takým príliš ďaleko neprídete. Preto počas cesty robte pravidelné pauzy. Počas nich dieťa nakŕmte, u starších nezabudnite na pravidelný prísun tekutín a zaraďte aj krátke pretiahnutie. Vyberte bábätko z autosedačky a chvíľku sa pohrajte.

Tip: Majte so sebou vždy dostatok jedla aj pre seba. Prípadne môžete vymyslieť pokrmy, ktoré zjete vy aj vaše dieťa. To samozrejme platí v prípade, že ste už do štartovacieho režimu zaradili aj príkrmy.

Článok vznikol v spolupráci s blogerkou Veronikou Hochmut.