Detská postieľka: Čo by v nej malo byť a čo je naopak nebezpečné?

Detská postieľka: Čo by v nej malo byť a čo je naopak nebezpečné?>
Detská postieľka by mala byť pokojným a bezpečným prístavom sladkého spánku každého bábätka. Nejedna prvorodička sa však nechá zlákať tipmi z Pinterestu či od obľúbených influenceriek, ktoré sú však často veľmi zradné. Ako zariadiť detskú postieľku a na čo si dať pozor? 

Ako vybrať detskú postieľku 

Faktorov, ktoré by ste mali brať do úvahy počas výberu detskej postieľky, je hneď niekoľko. V prvom rade sa musíte rozhodnúť, kam postieľku uložíte. Bude sa od začiatku nachádzať v detskej izbičke, alebo ju chcete mať radšej v spálni? Od tejto otázky sa odpichnite. Ďalej vás určite bude zaujímať, či má posteľ sklápaciu bočnicu, prípadne či je možné jednu stranu dať preč. Veľakrát si mamičky detskú postieľku prirážajú k vlastnej posteli. Vďaka stiahnutej bočnici či chýbajúcemu rámu je praktickejšie dosiahnuť na bábätko aj si ho k sebe kedykoľvek privinúť.  Okrem praktických záležitostí myslite aj na bezpečnostné normy, ktoré by mala postieľka spĺňať. Voľte radšej postieľku vyrobenú z kvalitného dreva a v neposlednom rade berte do úvahy aj dizajn postieľky. 

Matrac do detskej postieľky

Keď už máte postieľku vybranú, prichádza na rad hľadanie toho správneho matraca. Tá v detskej postieľke rozhodne nesmie chýbať. Na matraci pre vášho potomka nešetrite a kúpte mu naozaj kvalitný kúsok. Matracom totiž vytvárate zdravé prostredie pre spánok dieťaťa. Preto by mala byť vybavená vzduchovými kanálikmi a priedušným materiálom, ktorý zaručí, že bude vzduch vo vnútri matraca dobre cirkulovať. Vďaka tomu nebude dochádzať k prehrievaniu a poteniu bábätka, ktoré ho často od sladkého spánku zbytočne ruší.  Myslite tiež na špeciálny funkčný poťah na matrac, ktorý by mal byť vyrobený z takého materiálu, aby odpudzoval vlhkosť. Je vysoko pravdepodobné, že sa vám (ne)raz prihodí nejaká nehoda, a cieľom poťahu je zabrániť, aby sa vlhkosť dostala až k jadru matraca. Na vás pripadne vymeniť poťah za iný a postieľka bude opäť čistá.  TIP: Predchádzajte nočným nehodám a siahnite po plienkach, na ktoré je spoľah. Najlepšou voľbou pre vaše bábätko sú Pampers Night Pants s 12-hodinovou extra ochranou proti pretečeniu

Perinka a detské obliečky do postieľky

Ďalším nevyhnutným prvkom, ktorý by mal v postieľke nepochybne byť, je perinka a detské obliečky do postieľky. Perinku vyberajte podľa rozmerov postieľky tak, aby vám to z praktického hľadiska dávalo zmysel. Na ňu pochopiteľne patrí nejaká pekná posteľná bielizeň. Pri jej výbere sa zamerajte predovšetkým na materiál, z ktorého bola vyrobená. Siahajte skôr po bavlne, a naopak sa vyhnite umelým a nepriedušným materiálom. Pokožka bábätka je obzvlášť náchylná na podráždenie, preto vyžaduje len tie najjemnejšie materiály.  Obliečky väčšinou nakúpite v sade. To znamená, že balenie obsahuje ako obliečky na perinku, tak aj na vankúš. Treba však povedať, že vankúš je niečím, čo by sa v detskej postieľke rozhodne nachádzať nemalo, alebo aspoň nie zo začiatku. Hrozí totiž upchatie dýchacích ciest.  TIP: Namiesto perinky môžete svojmu bábätku zaobstarať najskôr zavinovačku či spací vak. Mnohé mamičky ich hodnotia ako praktickejšie. 

 Monitor dychu

Snáď každá novopečená mamička má strach o svoje bábätko. A jedno z najväčších rizík je syndróm náhleho zlyhania dychu. Je zrejmé, že nebudete mať silu ani chuť bdieť nad vaším dieťaťom celú noc a kontrolovať, či dýcha. Preto je tu monitor dychu. Ten sa dáva do detskej postieľky a stráži, či vaše bábätko skutočne dýcha. V prípade, že zaznamená akúkoľvek odchýlku, upozorní vás, že sa niečo deje. Vďaka tomu môžete včas zasiahnuť. Monitor dychu rozhodne nie je nutnosťou, ktorú musíte kupovať, ale vám môže pomôcť zaistiť pokojný spánok. 

Čo do postieľky nepatrí

Určite ste sa už stretli s nazdobenou a hračkami obklopenou postieľkou, ktorá vás má nalákať na všetko, čo by ste pre svojho potomka mali nakúpiť. Pravda však je, že akékoľvek hračky, počnúc plyšákmi, cez látkové knižky až po hrkálky a hryzátka, skrátka do postieľky nepatria. Alebo aspoň k čerstvo narodeným bábätkám. Dôvod je jednoduchý, akýkoľvek predmet navyše, najmä ten, ktorý je vyrobený z látky, môže dieťaťu upchať dýchacie cesty. A ďalej akékoľvek hračky, ktoré vydávajú zvuk (napríklad hrkálku), môžu bábätko zo spánku vyrušiť. Preto nechajte v postieľke iba tie veci, ktoré sú najnutnejšie.  Článok vznikol v spolupráci s blogerkou Veronikou Hochmut.