Sprievodca skratkami v tehotenskom preukaze: 1. časť

Sprievodca skratkami v tehotenskom preukaze: 1. časť>

Každá mamička sa teší, až dostane do rúk tehotenský preukaz. Sklamanie môže ale nastať vo chvíli, keď ho otvorí, aby si prezrela, čo jej tam lekár zapísal. Vyznať sa v lekárskych termínoch a zorientovať sa v skratkách totiž nie je nič jednoduché. Prijmite preto našu pomocnú ruku. Radi vám s výrazmi v tehotenskom preukaze pomôžeme.Tehotenský preukaz slúži ako zdravotná vizitka, ktorá vás sprevádza po celých deväť mesiacov. Postupne, ako navštevujete svojho lekára, zaznamenáva tam údaje, súvisiace s vašou graviditou, zdravotným stavom, výsledky vyšetrení, informácie o raste bábätka a jeho vývoji. Mali by ste ho nosiť so sebou počas celého tehotenstva, rovnako ako aj kartičku zdravotnej poisťovne.

Čo v tehotenskom preukaze (TP) nájdete?

Hneď na začiatku by ste mali mať vyplnené základné informácie, teda meno a rodné číslo, kód vašej zdravotnej poisťovne, adresu trvalého bydliska, zamestnávateľa, termíny návštev v tehotenskej poradni a podobne. Uvedená by mala byť aj pečiatka ošetrujúceho gynekológa. Na ďalších stránkach sú zvyčajne lekárske záznamy. Vyšetrenia, ktoré v tehotenstve podstúpite, by sme mohli rozdeliť do dvoch skupín - prvé sú vyšetrenia, ktoré sa vykonávajú pravidelne pri každej návšteve poradne. Druhú skupinu tvoria tie vyšetrenia, ktoré sa vykonávajú len v určitom období tehotenstva. 

Skratky a termíny:

Anamnéza

V prvej časti tehotenského preukazu nájdete tzv. anamnézu. Ide o súhrn všetkých lekárskych (nielen gynekologických) informácií, súvisiacich s vaším zdravotným stavom. Nezabudnite uviesť všetko, čo by mohlo akokoľvek ovplyvniť prebiehajúce tehotenstvo. Nemusíte sa báť byť úprimná. Lekár musí dodržať lekárske tajomstvo, a ak si neželáte, aby o niektorých skutočnostiach vedela vaša rodina, (napr. prekonané pohlavné choroby, interrupcia a pod.) lekár informácie zaznačí len do svojej dokumentácie a v TP sa objaviť nemusia.

Rodinná anamnéza (skratka RA)

Počítajte s tým, že lekára budú zaujímať aj vážne ochorenia, ktoré sa vo vašej rodine vyskytli. Najmä cukrovka, rakovina, vysoký tlak, psychické ochorenia alebo tehotenské komplikácie u žien v najbližšom rodinnom kruhu. Ak sa vo vašej rodine vyskytli nejaké genetické - vrodené vývojové chyby (skratka VVV), nezabudnite túto skutočnosť uviesť.

• Osobná anamnéza (skratka OA)

Táto časť bude obsahovať informácie o vás. O chorobách, ktoré ste prekonali a mohli by mať vplyv na priebeh tehotenstva. Najmä tie, ktoré trvajú aj v čase, keď čakáte dieťa. K najzávažnejším patria ochorenia srdca, vysoký krvný tlak, choroby štítnej žľazy, pečene, močových ciest, pľúcne a endokrinné ochorenia, vrátane cukrovky. Dôležité je uviesť prípadné úrazy chrbtice a panvy. Tie totiž môžu mať vplyv na priebeh pôrodu. Nemenej podstatné je uvedenie gynekologických problémov, ako liečba neplodnosti, vykonané operácie, lieky, ktoré užívate, alergie na lieky, transfúzie apod.

Gynekologická anamnéza (skratka GA)

Je súčasťou osobnej anamnézy a obsahuje nasledujúce:

- Menzes: v koľkých rokoch ste začali menštruovať - Cyklus ... / ...: teda počet dní trvania cyklu / dĺžka krvácania v dňoch (napr. 28/4); - Potraty, abort (rok / gm): samovoľné potraty (rok, kedy k nemu došlo / gestačný mesiac, teda dĺžka tehotenstva v mesiacoch). Môže sa objaviť aj položka vrátane GEU - ide o ektopickú graviditu, teda mimomaternicové tehotenstvo - ITP (alebo tiež UPT) - interrupcie, teda umelé prerušenie tehotenstva - uvádza sa rok, kedy bolo vykonané, a dĺžka tehotenstva v mesiacoch - Pôrody: rok predošlého pôrodu a prípadne všetkých ostatných pôrodov, spôsob pôrodu - spontánny, teda úplne prirodzený, alebo pôrod operatívny (sekcie, vákuumextrakcia, kliešťový pôrod), zaznamenáva sa tiež dôvod operačného vedenia pôrodu, väčšie pôrodné poranenia, či išlo o predčasný pôrod alebo o prenášanie, lekára bude zaujímať aj priebeh predošlého tehotenstva a pohlavie, hmotnosť a dĺžka dieťaťa (detí) - IVF (in vitro fertilizácia) alebo ET (embryo transfer): teda umelé oplodnenie "zo skúmavky". V takom prípade je jasné, kedy došlo k oplodneniu, a možno teda aj presne vypočítať termín pôrodu. O ďalších skratkách, s ktorými sa môžete stretnúť v tehotenskom preukaze, vás budeme informovať v druhej časti nášho Sprievodcu skratkami v tehotenskom preukaze.