Partner pri pôrode: Ako byť skutočnou oporou?

Partner pri pôrode: Ako byť skutočnou oporou?>

Dávno sú preč časy, keď mali budúci oteckovia dvere do pôrodnice nekompromisne zatvorené. Dnes je všetko inak. A konečne má aj muž možnosť byť prítomný pri narodení dieťatka. Poradíme vám, ako zvládnuť situáciu na sále a ako byť svojej drahej polovičke v tak dôležitom okamihu, čo najväčšou oporou.

V prvom rade je potrebné si uvedomiť, že pre ženu je mnoho vecí úplne automatických a prirodzených. Veď sa na príchod dieťaťa pripravovala celých deväť mesiacov! Navyše jej telo je ovládané hormónmi, ktoré jej pomáhajú s celým procesom nielen po psychickej stránke, ale aj po tej fyzickej.

Preto nemusí rozumieť niektorým vašim otázkam alebo vášmu správaniu. Môže na vás byť nepríjemná a rozladená. Ale verte nám, že to nemyslí zle.

Mal by ste vedieť, čo sa deje

Aby ste predišli zbytočnému stresu, ktorý by ste nakoniec mohli preniesť aj na svoju ženu, mali by ste sa pripraviť na to, čo na sále môže nastať. Vyhnete sa tak otázkam typu: "Čo tam budem vlastne robiť?" "Nebudem len na obtiaž?" "Zvládnem to?" "A čo mám vlastne očakávať?"

Aby nemal personál pôrodnice viac práce s vami, ako s vašou partnerkou, treba sa zoznámiť s jednotlivými fázami pôrodu.

Nielenže budete vedieť, čo kedy môže prísť, ale budete vedieť, ako žene v danú chvíľu čo najviac pomôcť.

Prvá doba pôrodná

Ak vaša partnerka rodí prvýkrát, bude táto doba trvať dlhšie, než u ženy, ktorá už pôrod aspoň raz absolvovala.

Počas prvej doby prichádzajú sťahy a pomaly sa otvára hrdlo maternice. U prvého dieťaťa to trvá približne 6 až 12 hodín.

Pamätajte, že pre vašu ženu je táto časť zvyčajne najťažšie, silne vyčerpávajúca, bolestivá a neznesiteľne dlhá.

Vaša pomoc by v tejto chvíli mala spočívať hlavne v tom, že budete ženu podporovať, dodávať jej odvahu a upokojovať ju. Ak ste chodili spoločne na predpôrodné kurzy, môžete použiť rôzne relaxačné metódy. Podávajte jej vodu, masírujte a buďte jej celkovo nablízku. Hlavne buďte všade s ňou, aby cítila, že nie je sama.

A čo môžete čakať od budúcej mamičky? Bude pravdepodobne meniť často polohy, chodiť do sprchy, prechádzať po miestnosti a môže byť nervózna.

Druhá doba pôrodná

Ak sa doteraz nič poriadne nedialo, verte, že teraz sa určite nudiť nebudete.

Kontrakcie už pekne zosilneli a budúca mamička musí vynaložiť maximum sily, aby pomohla dieťaťu na svet. Po porade s personálom si žena vyberie polohu, v ktorej bude chcieť rodiť.

Druhá doba pôrodná trvá u prvého dieťaťa okolo 20 minút.

Nastáva pre vás asi najťažšia fáza, rovnako tak aj pre ženu. Tlačenie je veľmi vyčerpávajúce a môže sa stať, že bude po chvíli dosť unavená, neschopná pokračovať. Teraz prichádza vaša chvíľa.

Pomáhajte žene odreagovať sa, buďte pri jej hlave, podporujte ju, nikde sa nepleťte, držte ju za ruku, a keď už bude vyčerpaná, dodávajte jej odvahu, hovorte jej, aká je skvelá a statočná. Nemusíte s ňou príliš hovoriť, stačí, keď jej budete na blízku.

Na konci druhej doby pôrodnej sa narodí vaše dieťatko. Môžete byť vyzvaný, aby ste prestrihol pupočnú šnúru. Potom bábätko očistia, zabalia a priložia na telo mamičky. Vy môžete v tejto chvíli fotiť svoju rodinu, byť s ňou a radovať sa zo zdravého dieťaťa. Pochváľte svoju ženu, pretože hoci je dieťa na svete, pre ňu ešte pôrod nekončí.

Tretia doba pôrodná

Počas tejto doby sa odlučuje placenta, ktorá slúžila počas celého tehotenstva k výžive bábätka.

Celkovo by mala trvať maximálne hodinu, väčšinou je ale oveľa kratšie. Ak vašu ženu pôrodník "nastrihol" alebo bola počas pôrodu zranená, bude ju teraz lekár zašívať alebo ošetrovať. Vaša úloha na sále končí. Žena je vyčerpaná a potrebuje si oddýchnuť.

Dieťa zvyčajne behom chvíle od mamičky odnesú a vy máte priestor ísť oslavovať príchod dieťaťa na svet. Ešte než odídete, pochovajte si dieťa, pobozkajte a objímte svoju ženu a povedzte, ako si ceníte, že vám dala dieťa. Povedzte jej, ako dobre si celý čas počínala. Ak nemáte chuť na nijaké oslavy, v niektorých nemocniciach máte možnosť nasledovať ženu na izbu s dieťaťom. Verte ale, že novopečenej mamičke urobí asi najväčšiu radosť, keď ju necháte odpočinúť si.