Čo sa s vašimi zubami deje počas tehotenstva?

Čo sa s vašimi zubami deje počas tehotenstva?>

Počas deviatich mesiacov, keď pod srdcom nosíte svoje dieťatko, dochádza vo vašom organizme k množstvu hormonálnych zmien. Tie zásadne ovplyvňujú nielen orgány a tkanivá, ale pre niekoho možno prekvapivo, aj ústa a chrup. Poďte sa spolu s nami pozrieť na to, ako veľmi sa líši starostlivosť o zuby v tehotenstve a mimo neho.

Iste už ste počuli veľa mýtov a povier, ktoré ohľadom kazivosti zubov v tehotenstve kolujú. Všetky obavy teraz hoďte za hlavu a presvedčte sa, ako je to v skutočnosti.

Zvýšená krvácavosť ďasien

Zvýšená hladina ženského hormónu estrogénu má veľký vplyv, okrem iného, aj na vaše ďasná. Vplyvom toho dochádza k tzv. premnoženiu krvných ciev a následne k zvýšenej priepustnosti ďasien pre emisie, ktoré pochádzajú z bakteriálneho povlaku. Môže tak dochádzať k zápalu ďasien alebo parodontitíde. Môžete sa stretnúť s krvácaním ďasien, ale nie je to pravidlom. Na druhej strane, ak vás krvácanie ďasien trápilo už pred tehotenstvom, mali by ste tento problém liečiť. Vyskúšajte napríklad ústnu vodu ako doplnok k hygiene zubov.

Trpíte nevoľnosťou? Pozor na kazy!

Ženám, ktoré trápia časté tehotenské nevoľnosti a zvracanie, sa môžu zuby kaziť viac, než iným. Je to dané vylučovaním kyslého obsahu žalúdka. Je pomerne známe, že kyselina žalúdočná je naozaj veľmi agresívna a rýchlo naleptáva sklovinu, čo vedie k vyššej kazivosti zubov. Hoci to väčšina ľudí robí, nie je dobré si bezprostredne po zvracaní čistiť zuby. V tej chvíli je totiž sklovina mäkká a mohli by ste ju ešte viac poškodiť. Radšej si ústa niekoľkokrát dôkladne vypláchnite čistou alebo fluoridovou vodou. Zuby si vyčistite až po pol hodine, keď sa pH v ústnej dutine zneutralizuje.

Maškrtenie sladkého a kyslého

Nielen hormonálne zmeny sa podieľajú na kazivosti zubov počas tehotenstva. Veľkou mierou k tomu prispieva aj časté pojedanie sladkých a kyslých potravín a následná nedostatočná hygiena úst. V období tehotenstva sa zvyčajne mení vnímanie chutí. Žena prijíma potravu oveľa častejšie, často dáva prednosť kyslému a sladkému. Tieto potraviny však podporujú množenie baktérií v ústach, ktoré spôsobujú odvápňovanie skloviny. Ide najmä o kyselinu mliečnu, ktorá sa vytvorí v ústach do dvoch minút po vložení jedla do úst. Sliny dokážu kyselinu zneutralizovať, avšak až po 30 minútach od chvíle, kedy dojete. Pokiaľ ale čosi zobete celý deň, zostáva pH v ústach nízke a dochádza k vzniku zubného kazu. Navyše kyslé potraviny ako sú kyslé uhorky, kapusta, citrusové plody, džúsy, ale dokonca aj perlivé vody, obsahujú také kyseliny, ktoré poškodzujú sklovinu priamo. Skúste sa ich preto, ak je to možné, vyvarovať.