38. týždeň tehotenstva

38. týždeň tehotenstva>
Od tohto týždňa je vaše bábätko donosené a zrelé. Všetky jeho orgány sú vyvinuté, pľúca sú pripravené sa prvýkrát nadýchnuť. Dieťatko sa môže kedykoľvek narodiť.

Vývoj vášho bábätka

Koža bábätka je ružová, elastická, vďaka ukladaniu telesného tuku už nie je priesvitná. Lebečné kosti sú síce pohyblivé, ale už pevné. Obvod hlavy je rovnaký ako obvod bruška. Placenta už nie je taká efektívna v prenose živín, ako to bolo pred niekoľkými týždňami. Začína starnúť, objavujú sa v nej krvné zrazeniny a zvápenatelé miesta. V črevách dieťatka je nahromadená zelenočierna smolka - prvá stolica. U chlapcov sú už semenníky zostúpené v miešku, u dievčat veľké pysky ohanbia prekrývajú malé pysky ohanbia - oboje sú jedným zo znakov donosenosti plodu. Stále prebieha vyzrievanie nervových buniek spolu s myelinizáciou (obaľovaním) nervových vlákien, to však bude pokračovať ešte dlho po narodení. Dieťa meria od temena po zadoček asi 35 cm a váži čosi cez tri kilogramy.

Čo sa deje s vami?

Niektoré ženy trpia na konci tehotenstva depresiou. Je to spôsobené zmesou viacerých pocitov, predovšetkým obavami z nadchádzajúceho pôrodu, nedostatkom spánku a únavou z tehotenstva samotného. Bruško predstavuje v poslednom lunárnom mesiaci veľkú mechanickú záťaž pre chrbticu aj celý chrbát, ktoré môžu často bolieť. Veľa odpočívajte. Ak ste tak ešte neurobili, mali by ste si zbaliť tašku do pôrodnice. Čaká vás vyšetrenie v prenatálnej poradni spojené s kardiotokografickým záznamom oziev plodu, pomocou ktorého sa hodnotí kondícia bábätka, a tým aj funkcie placentárnej jednotky. Ide o 20-30 minút dlhý záznam srdcových oziev plodu súčasne s prípadnou maternicovou činnosťou.

Ako spoznáte odchod hlienovej zátky?

Odchod hlienovej zátky väčšinou ohlasuje blížiaci sa pôrod. Väčšinou pôrod začne v priebehu dvoch až troch dní, ale zátka môže odísť aj šesť týždňov pred pôrodom. Prejavuje sa malým množstvom červeného alebo hnedého hlienu, prípadne sa môže objaviť rôzne intenzívny výtok.