Jednoduché skratky ku zdravším večeriam

Jednoduché skratky ku zdravším večeriam>
Ak chcete vedieť ako pripraviť jednoduchú, rýchlu, ale zároveň chutnú a zdravú večeru pre svoje deti a partnera, prečítajte si niekoľko jednoduchých tipov, ktoré mi pomohli nastaviť moju rodinu na zdravšie večerné návyky.

Majte plán

Veľa mamičiek robí chybu, keď si myslí, že v blízkej budúcnosti (povedzme v utorok podvečer) bude mať viac času a energie, ako má práve teraz (povedzme v nedeľu podvečer). V skutočnosti premýšľať za pochodu čo pripraviť na večeru (a z čoho to pripraviť) vám zbytočne uberá na energii. Tohto stresu sa môžete zbaviť úplne jednoducho. Pripravte si týždenný jedálniček (nie, nie je to prežitok, ani memoriál z filmu Pelíšky), nakúpte si všetko, čo na základe neho budete potrebovať a nasledujte tento plán. Život vám môže zjednodušiť aj online nakupovanie (áno, už aj potravín).

Majte záložný plán

Okrem klasického, majte po ruke aj záložný plán. Na každý deň v týždni jedno zdravé jedlo + aspoň jedno zdravé jedlo do zálohy v prípade núdze. Pokojne môže ísť o zmrazenú dávku z mrazničky, ktorú ste si pripravili niekoľko dní predtým, zmrazené zvyšky z predchádzajúceho dňa či číslo na reštauráciu, ktorá vám vie doniesť aj iné ako pizzu či vyprážaný syr s hranolkami. Ak teda príde nečakaná situácia, vyhnete sa tak konzumovaniu nezdravého fast-foodu v hodine dvanástej.

Zdvojnásobte množstvo

Nie stále. Nenabádam vás, aby ste sa prepchávali. Ale ak raz za týždeň pripravíte dvojnásobné množstvo jedla, polovicu môžete jednoducho uchovať v mraze a vytiahnuť práve v spomínanom pohotovostnom stave.

Urobte si zásoby

Ak chcete zakomponovať čo najviac zeleniny do všetkých možných jedál, keď máte práve čas, nakrájajte si ich vo veľkom množstve do zásoby. Uchovajte ich v praktických dózach, dajte do mrazničky a už len jednoducho vytiahnite v prípade potreby. Budú sa skvele hodiť napríklad ku chudému grilovanému alebo restovanému kuriatku.

Maľujte na zeleno

Vedeli ste, že môžete pre seba a svoju rodinku pripraviť vynikajúce šaláty za 10 minút? Určite áno. Nemusia z vás hneď byť vegáni. Pridajte na vrch nastrúhaný syr! Dokonca ani vegetariáni. Doprajte si orestované kúsky kuracieho mäska alebo tuniaka. Ak si myslíte, že váš partner alebo deti nad šalátom pokrútia hlavou, podceňujete silu ranch dressingu! isifa_146022319

Stavajte na základoch

Je to jednoduché, praktické a tak trochu prešibané. Ale ušetrí vám to čas aj energiu, a o to predsa ide. Pripravte si rovnaký základ jedla na pondelok, stredu a piatok a jednoducho už iba každý večer pridajte iný druh zeleniny či korenia. Prítomní budú mať pocit, že jedia stále niečo nové a bude im to chutiť.

Čo tak zázrak, zvaný parný hrniec?

Pripraviť niečo chutné a zdravé sa zdá na parnom hrnci oveľa jednoduchšie. V pare sa jedlo varí rýchlo a minimalizuje sa vyparovanie vitamínov a minerálov. Zároveň tento spôsob prípravy zintenzívňuje prirodzené chute a jedlo si zachováva farbu. Okrem elektrického parného hrnca môžete použiť jednoducho skladací naparovač (tzv. parák) a jedlo pripraviť v akomkoľvek hrnci.