8 najúčinnejších tipov, ako zažiť super dovolenku s dieťaťom

8 najúčinnejších tipov, ako zažiť super dovolenku s dieťaťom>
Čas dovoleniek je tu. Je to pre vás aj čas vyraziť na ňu prvýkrát s novým rodinným prírastkom? Bude sa vám hodiť niekoľko praktických rád. Alebo ste už na spoločnej dovolenke boli, ale tento rok chcete vyskúšať niečo špeciálne? Zbaliť sa do auta a vyraziť za dobrodružstvom? Tak či tak, čítajte ďalej.

1. Čas na spánok = čas vyraziť?

Znie to logicky. Vyraziť na cestu pol hodinku pred obvyklým časom na poobedňajší šlofíček sa oplatí. Pohyb auta je pre mnohé (nielen) deti výborný uspávací prostriedok. Zaspia skôr, než dorazíte na prvý semafór. To vám zabezpečí nerušený priebeh cesty až do vytýčenej destinácie.

2. "Skupinové rodičovstvo"

Ak vychádzate dostatočne dobre s ďalšími členmi rodiny alebo priateľmi, prečo sa nezgrupiť a nevyraziť za dobrodružstvom spoločne? Ak na to samozrejme máte gule. I vy si tak môžete dožičiť viac relaxu. Decká si medzi sebou budete striedať, a tak na každého výjde vytúžený oddych.

3. Udržujte posádku sýtu

Nič nie je otravnejšie, než hladné dieťa. Počas dovolenky behá z miesta na miesto a spáli viac kalórii aj energie. Majte preto po ruke vždy jednoduché občerstvenie a niečo na zahryznutie. Švŕka mu opäť v brušku už o deviatej ráno a pritom len nedávno raňajkoval? Žarty stranou, môže byť naozaj opäť hladný. Sušienky, keksy, ovocné tyčinky... Sadu praktických desiat a olovrantov od výmyslu sveta ešte proste oceníte.

4. Rodinka aktívnych

Aspoň hodinu sa čľapkajte a plávajte v mori alebo na kúpalisku, ďalšiu hodinu stavajte hrad z piesku alebo sa pretekajte na pláži. Robte všetko preto, aby večer do postele odpadli (príjemne) vysilené všetky vekové kategórie.

5. Posádka drží spolu

Čelíte problémom so zaspávaním? Aby ste sa im počas dovolenky vyhli, odoprite si radšej romantické radovánky s partnerom. Spite všetci v jednej izbe. Ste predsa jedna silná posádka, a tá drží pokope. Dožičíte tak svojmu drobcovi pocit bezpečia v novom, neznámom prostredí. Určite sa tak vyspí dlhšie.

6. Plán B do dažďa

Priznajme si to. Takisto ako chuť na sladké, nevieme ovládať ani počasie. Dovolenka v mizernom počasí je poriadna pohroma. Preto nie je na škodu pribaliť si do tajnej priehradky na kufri aj zábavné "indoor" hry. Aby sme sa zo seba ale na izbe navzájom úplne nezbláznili, je fajn mať pripravené aj záložné aktivity. Čo tak výlet do múzea, vodného sveta, obrovského hračkárstva či vymyslieť netradičné miesto na predĺžený obed?

isifa_167459675

7. Mama, ukľudni sa!

Pozrite, môžete hysteričiť kvôli všetkým každodenným zvyklostiam. Kedy sa zobudiť, kedy ísť do postele, kedy byť kde... Alebo sa na to môžete pre zmenu vykašľať. Veď ste na prázdninách! Nemusíte sa nikam dostať ani nikde byť! Ste strojcom svojeho osudu! Takže ak váš škriatok pôjde spať o desiatej, miesto o ôsmej, lebo ste pozerali telku alebo boli vonku v pizzérii, je to OK. Vyhoďte plány von oknom a dožičte si radšej o šálku kávy naviac.

8. Doprajte si nektár dospelých

Niektoré dni môžu byť náročnejšie. Nové podmienky. Veľa aktivít, málo spánku. A to ste na dovolenke! Preto áno, choďte do najbližšieho supermarketu. Áno, teraz je tá správna príležitosť to konečne urobiť. Pretože aj mamča niekedy potrebuje pohár slastnej medoviny po tom, čo deti zaľahli.