Červená repa v príkrmoch: Kedy a ako s ňou začať?

Červená repa v príkrmoch: Kedy a ako s ňou začať?>

Obsah


Kedy je vhodný čas, zaradiť bábätku do jedálnička červenú repu, teda cviklu? Ako ju pripraviť, aby mu navyše chutila?

Prečo zaradiť cviklu do detského jedálnička?

Základom stravy malých detí je vysoký prídel čo najkvalitnejšej zeleniny a ovocia. Deti vo veku 6 až 8 mesiacov by mali denne prijať 2 až 3 jedlá s obsahom ovocia a zeleniny a to vždy v množstve 1 až 2 polievkových lyžíc. Vo veku 9 až 12 mesiacov môžete dieťatku servírovať ovocie alebo zeleninu 3 až 4- krát za deň, pričom dávka na jedno jedlo sa zvyšuje na 2 až 4 polievkové lyžice.

Cvikla je veľmi výživnou potravinou, bohatou na obsah vitamínov a minerálov. Vyniká v množstve obsiahnutej kyseliny listovej, vitamínu C, draslíka, vláknina, aj rastlinného nehemového železa. Ak chcete aby dieťatko získalo takéhoto železa čo najviac, podávajte ju súčasne s inými potravinami bohatými na obsah vitamínu C.

Vďaka zaradeniu červenej repy do stravy dodávate dieťatku aj vysoký obsah antioxidantov, ktoré prospievajú v boji s voľnými kyslíkovými radikálmi a pomáhajú správnej funkcii imunitného systému. Pre vysoký obsah vlákniny pomáha cvikla lepšie tráviť a podporovať správne osídlenie črevného mikrobiómu.

Ako a kedy podávať bábätkám cviklu?

Jedinou nevýhodou podávania cvikly bábätkám je vyšší obsah dusičnanov. Cvikla je typom zeleniny, ktorá ho dokáže z pôdy ľahko vstrebať a uskladniť vo svojom koreni, červenej repe, ktorú konzumujete. Tento zvýšený obsah dusičnanov sa týka aj cvikly v bio kvalite, či z našich domácich záhrad, aj keď predsa len zvykne byť o čosi nižší ako u bežne dostupnej cvikle z obchodu. Malé deti do veku 12 mesiacov nevedie tieto dusičnany ešte ľahko spracovať a preto v prípade doma pripravovaných príkrmov musíte byť s jej množstvom obozretní.

Obsah dusičnanov znížite, ak budete voliť skôr bio kvalitu tejto zeleniny a červenú repu pred podávaním bábätku poriadne uvaríte. Var množstvo dusičnanov zníži.

Kúpené predpripravené príkrmy obsahujú cviklu s regulovaným množstvom dusičnanov a môžete ich podávať dieťaťu už od 6. mesiaca veku.

Príkrmy s obsahom červenej repy

Ak ju chcete uvariť vy, či už z domácich zásob alebo kúpenú ako zeleninu z obchodu, odporúča sa malým deťom najskôr vo veku 10 mesiacov, pričom množstvo za deň by nemalo presiahnuť 1 až 2 malé lyžičky rozmixovaného pyré. Nad 12 mesiacov už môžete podávané množstvo zvýšiť.

Ako uvariť cviklu pre bábätko?

Cviklu pred varením ošúpte a poriadne umyte. Aby ste zachovali čo najvyšší obsah vitamínov a minerálov, zvoľte varenie v pare. Jednou z nevýhod červenej repy je však jej schopnosť pofarbiť použité kuchynské náradie. Praktické je preto variť a mixovať ju v jednom prístroji.

Proces varenia si zjednodušíte a uľahčíte, ak zvolíte varenie pomocou špeciálnych detských parných hrncov. Takým je aj CHICCO Parný hrniec a mixér 4v1, ktorý vám príkrm nielen nastrúha, uvarí v pare, ale aj rozmixuje, či prípadne neskôr opätovne zohreje.

CHICCO Parný hrniec a mixér 4v1

Pokiaľ by ste privítali aj možnosť rozmraziť predtým zmrazený predpripravený príkrm, či domácu zeleninu, lepšou voľbou bude Philips AVENT Parný mixér 4v1.

Philips AVENT Parný mixér 4v1

Pri kŕmení myslite na to, že oblečenie zafarbené cviklou sa perie ťažko. Nie každé dieťa je z chute cvikly hneď nadšené a môže sa stať, že príkrm vypľuje. Pripravte sa aj na takúto možnosť a dajte dieťatku ľahko umývateľný podbradník, ideálne zo silikónu či z podobného materiálu. Ľahko ho potom umyjete a ochránite detské oblečenie.

Silikónový podbradník

Tipy na detské príkrmy s cviklou

Príkrm č.1 – zemiaková alternatíva

Tento príkrm je naozaj jednoduchý a kombinuje len dve potraviny: 1 zemiak a kúsok červenej repy. Zemiak aj repu nakrájajte na kocky, dajte ich variť do parného hrnca až do úplného zmäknutia. Následne obsah zmixujte a podávajte s kvapkou kvalitného oleja.

Príkrm č.2 – ryžová alternatíva

Ak chcete vymeniť zemiak za niečo iné, vhodná je ryža. Ryžu uvarte s kúskom cvikle, pričom dbajte na to, aby boli obidve potraviny uvarené úplne do mäkka. Obsah zmixujte a pridajte kvapku kvalitného oleja.

Príkrm č.3 – pohánková alternatíva

Na tento recept toho budete potrebovať viac, chuť však bude rozmanitejšia. Potrebovať budete červenú repu, približne 1/3 póru, lyžicu pohánkových krúp, vodu, kvapku kvalitného oleja. Repu očistite, dajte ju neošúpanú variť do väčšieho množstva vody. Varte približne hodinu, až kým nezmäkne. Pór očistite, nakrájajte ho na drobno. Krúpy opláchnite pod tečúcou vodou, dajte ju spolu s pórom variť. Ku krúpom a pórku pridajte olej alebo maslo, uvarte do mäkka. Uvarenú repu olúpte, nastrúhajte a zmiešajte s krúpami a pórom. Všetko pomiešajte, pomixujte alebo prepasírujte.

Dôležitá informácia na záver:

Pokiaľ podáte dieťatku cviklu, môže sa stať, že mu sfarbí moč do červena. Nezľaknite sa pri prebaľovaní, je to v poriadku.