Prvé topánky môžu počkať - výhody chôdze naboso

Prvé topánky môžu počkať - výhody chôdze naboso>
Samostatná chôdza je jedným z dôležitých míľnikov. Zrazu je všetko "na dosah". S prvými krôčikmi je ale spojená aj ďalšia vec - nákup prvých topánočiek. Väčšina rodičov uteká do obuvi sotva ich ratolesť vratkým krokom obíde kreslo. Je to ale pre deti to najlepšie? Kedysi bolo zvykom kupovať dieťatku hneď pevné kožené topánky. Členkové s tvrdým opätkom, o dve čísla väčšie, aby mu dlho vydržali. No a potom bolo potrebné poriadne ich utiahnuť, aby z nich hneď maličká nôžka nevykĺzla. Dnes sa, po mnohoročných výskumoch, pediatri aj fyzioterapeuti vracajú k prirodzenosti, a tou je chôdza naboso.

Prečo chôdza naboso

Deti inštinktívne vedia, že chodenie naboso je pre nich najlepšie a najpohodlnejšie. Často u detí vidíme snahu dať si topánočky dole, pretože sa im v nich potí noha. Najradšej by všade cupitali bosé. Detské chodidlo, ktoré je často bez topánok, je silné, pružné, stabilnejšie a odolnejšie voči kožným chorobám, pretože práve v detskom veku si telo buduje nevyhnutnú imunitu. Svaly a šľachy, ktoré sú spojené s chodidlom, členkom, kolenom aj bedrom sú ďaleko silnejšie a pevnejšie. Dieťa potom nemá problém so správnou polohou tela, bolesťami chrbta a podobne. Chôdza naboso je tiež účinnou reflexnou masážou, ktorá je pre deti vynikajúcim prostriedkom, ako ďalej posilňovať imunitu a cítiť sa dobre. Bolo preukázané, že bosá chôdza znižuje krvný tlak, prekrvuje chodidlá, a tým spätne ovplyvňuje celý organizmus. Kedykoľvek to bude možné, prejdite sa spolu po piesku, v tráve, po drobných kamienkoch. To všetko bude prínosom pre vás oboch.

Ako je to inde

Indiáni z kmeňa Navajo nechávajú svoje deti bosé chodiť aj v prvom snehu, aby získali potrebnú odolnosť a otužilosť pred nadchádzajúcou zimou. Samozrejme nechceme, aby naše deti prechladli, ale opakované vystavovanie chodidiel chladu zlepšuje otužilosť celého tela, a tým pádom znižuje výskyt rôznych foriem nachladnutí, ktorými deti tak často trpia. Austrálski Aborigéni sa zase naučili chodiť po rozpálenom povrchu tak, že si zvykali už od malička. Preto sú schopní prejsť jednu z nejrozpálenejších púšti naboso. A ako túto informáciu môžeme využiť my? Nechávajte deti vonku čo najčastejšie. Budú potom lepšie adaptované na akékoľvek zmeny teploty. Druhotným efektom bude menší výskyt chorôb, a to je pre nás - rodičov iste zaujímavý bonus.

Keď už musí mať dieťa topánočky, aké by mali byť?

  • Ohybné a mäkké, aby umožnili dieťaťu ohýbať chodidlo a jeho klenba sa tak mohla rozvíjať a posilňovať.
  • Bez podpätkov, ktoré by posúvali ťažisko bližšie k bruškám prstov.
  • Topánka by mala kopírovať tvar detského chodidla.
  • Mali by byť priedušné. Pokiaľ bude chodidlo v topánke ako v skleníku, potom je niečo zle. Čižmy sú síce najlepšie do dažďa, ale nechajte ich deti nosiť len nevyhnutný čas... I keď, čo je vlastne zlé na tom, behať v daždi bosý?
  • Topánka by mala byť čo najľahšia, aby dieťa nenosilo na nohách závažia. To sa potom môže negatívne podpísať na uvoľnených šľachách v členku, kolene a bedre.
  • Špička topánky by nemala byť zdvihnutá, pretože to oslabuje prsty nôh. V zásade by topánka mala skutočne kopírovať prirodzenú polohu chodidla na zemi.

Základné pravidlá podľa veku

Nemluvňatá, dojčatá - nedávajte im vôbec žiadne topánočky, akokoľvek roztomilo by v nich vyzerali. Pokiaľ s nimi idete von, zabaľte ich do teplej prikrývky, prípadne im dajte teplé ponožky. Batoľatá - snažte sa ich držať ďalej od topánok aj potom, čo už zvládnu prvé krôčiky. To je obdobie, kedy sa začína formovať ich chodidlo a topánočka, akokoľvek zdravo vyzerá, im môže veľmi uškodiť. Ak sa budú hrať vonku, nech sa hrajú bosí. Čím častejšie budú bosí, tým odolnejšie a pevnejšie chodidlá potom budú mať. Rané detské roky - niektoré miesta vyžadujú topánky, napríklad jasle alebo škôlky. Vyberajte tie, ktoré sú mäkké, niečo ako mokasíny, prípadne sandále a pritom sa snažte mať deti bosé čo najčastejšie to je možné. Predpubertálny a pubertálny vek - vyberajte ľahké topánky, ktoré sú mäkké, bez zvýšenej päty. Topánky, ktoré umožňujú prstom voľne sa v topánke hýbať a reagovať tak na povrch.