Ako správne rozvíjať detské zmysly

Ako správne rozvíjať detské zmysly>
K tomu, aby sa deti naučili niečo nové im pomáha všetkých 5 zmyslov. Je dôležité si uvedomiť, že malé dieťa spozná mamičku podľa vône skôr, než je schopné ju vidieť. Neskôr má potrebu sa všetkého dotýkať. A rozvoj zmyslov je potrebné neustále podporovať. Rodičia by počas prvých rokov mali mať na pamäti, že rozvíjanie zmyslov je rovnako dôležité ako telesný a duševný vývoj.

Zrak

Rozvoj pozornosti, ktorú dieťa venuje svojmu okoliu. Obzvlášť menším detailom. Spoločne s dieťaťom môžete napríklad pozorovať, ako voda steká do odpadu vo vani, ako sú usporiadané listy na stonke rastliny, ako si mravec nesie omrvinku, včielka zbiera peľ... Príkladov je veľa. Iste dokážete sami nájsť veľa zaujímavosti, ktoré nám, dospelým, zovšedneli, ale vaše bábätko budú zaujímať.

Sluch

Sluch hrá hlavnú úlohu, keď sa dieťa učí hovoriť. Treba dieťaťu pomáhať a zvuky komentovať - "Počuješ? To je húkačka sanitky" alebo "Daj pozor, teraz budem vysávať a bude to robiť rámus." Je na mieste spomenúť aj hudbu. Nie je na škodu, keď dieťa raz za čas počúva rádio. Bude ho baviť meniť hlasitosť, prepínať stanice a počúvať rôzne pesničky. Počúvanie hovoreného slova tiež rozširuje slovnú zásobu. Hudba, ktorú dieťa počúva, by mala byť pestrá. Neobmedzujte sa len na detské pesničky. Mnohým deťom sa páčia aj ľudové pesničky alebo vážna hudba. Dieťa sa tak naučí spoznávať a prijímať nové veci. Vlastný hlas je ten najlepší nástroj. Deti sa s ním rady hrajú a skúšajú vytvárať rôzne zvuky. Okrem toho tlieskajú, podupkávajú alebo búchajú hračkami - nie preto, že by ich chceli zničiť, ale preto, že vydávajú zvuk.

Hmat

U dospelého človeka sa pamäť spája predovšetkým so zrakom a sluchom. Malé dieťa toho veľa spoznáva práve hmatom. Preto by sme mali miesto neustáleho opakovania zákazu "Nesiahaj na to!" Dieťa stále povzbudzovať. Môže napríklad pohladkať psa (samozrejme ak viete, že je hodný), alebo iné zvieratko. Hrabať sa v hline, jesť rukami, siahať na kôru stromov a iné materiály. Vďaka tomu sa naučí, že je niečo mäkké, drsné, teplé, studené, suché, alebo napríklad mokré. Najpríjemnejšie pre nás, mamičky, bude trénovanie vnemov na celom tele. Nešetrite hladením, lechtáním a objímaním. Doprajte svojmu dieťatku masáž! Nielen, že si bábätko viac uvedomí svoje telo, ale aj upevníte vzájomný vzťah.

Chuť

Rozvíjať chuť nie je nič ťažké. Stačí, keď dieťatko necháte všetko ochutnať a upozorníte ho, že nová chuť ho môže niekedy aj nepríjemne prekvapiť. Nakrájajte nové druhy potravín a pripravte mu pestrý tanierik. Z neho si potom vyberie, čo sa mu najviac pozdáva a vy mu vysvetlíte, čo to je a prečo to má špecifickú chuť.

Čuch

Aj čuch sa rozvíja ľahko. V kuchyni sa dieťa môže stretnúť s rôznymi vôňami - korenie, čerstvo nakrájané ovocie alebo zelenina, upečený chlieb, káva... Fantázii sa medze nakladú. Môže aj poslepiačky hádať, čo práve varíte. Kúpeľňa je ďalšie miesto, kde je možné skúmať veľa vôní - voňavky, penu na holenie, voňavé mydlá, soľ do kúpeľa, telové mlieko... So všetkým ale opatrne, predsa len ide o chémiu. Vonku ucítite seno, trávu, ihličie alebo kvety.

Záver

Skúste svojmu bábätku cibriť zmysly hravo a nenútene. Zistíte, že už ste na veľa vôní, pocitov a chuťou dávno zabudli a bude príjemné si ich pripomenúť. Možno, že si pri tom spomeniete aj na svoje detstvo.